Klant Contact Centrum van de gemeente Emmen

Kind erkennen en naam kiezen

Als u niet automatisch de wettelijk ouder van een kind bent, kunt u een kind erkennen. U kunt dan ook kiezen welke achternaam het kind krijgt. U gaat hiervoor persoonlijk langs bij de gemeente.

Let op

Vanaf 2023 krijgt u bij erkenning van een kind ook automatisch ouderlijk gezag, samen met de moeder. Heeft u vóór 1 januari 2023 een (ongeboren) kind erkend, dan moet u nog iets extra doen om ook het ouderlijk gezag te krijgen. Kijk daarvoor op Rechtspraak.nlexterne-link-icoon.

Beschrijving

U wordt automatisch de wettelijke ouder als u een geregistreerd partnerschap heeft of getrouwd bent met de moeder van het kind. Anders kunt u het kind erkennen bij de gemeente. U wordt dan alsnog de wettelijke ouder. Ook elk volgend kind moet u apart erkennen. Dat gaat niet automatisch. U kunt een kind voor de geboorte, bij de geboorteaangifte of na de geboorteaangifte erkennen.

Bent u niet getrouwd en heeft u geen geregistreerd partnerschap? Dan krijgt het kind bij de geboorteaangifte automatisch de naam van de biologische moeder. Als u als vader of duomoeder het kind erkent, kunt u kiezen welke achternaam het kind krijgt. De achternaam die u voor het eerste kind kiest, wordt ook de achternaam van volgende kinderen uit dezelfde relatie. Lees hier meer over de achternaam van uw kind kiezenexterne-link-icoon

Aanvragen

Voor het erkennen van een kind en het kiezen van een achternaam gaat u persoonlijk naar de gemeente. Erkent u het kind bij de geboorteaangifte? Dan gaat u naar de gemeente waar het kind geboren is. Erkent u het kind voor de geboorte of na de geboorteaangifte? Dan kunt u naar iedere gemeente in Nederland.

Let op: 
Wilt u een achternaam kiezen, dan komt u samen met uw partner naar de balie. Wilt u geen achternaam kiezen, dan is schriftelijke toestemming van de moeder voldoende.

U neemt mee naar de gemeente:

 • een geldig identiteitsbewijs van uzelf;
 • een geldig identiteitsbewijs van de moeder;
 • schriftelijke toestemming van de moeder voor de erkenning, als zij niet aanwezig is en als het kind jonger dan 16 jaar is. Ook neemt u een kopie van haar geldige identiteitsbewijs mee; 
 • schriftelijke toestemming van het kind voor de erkenning, als het kind ouder dan 12 jaar is. 

Voorwaarden

De belangrijkste voorwaarden voor het erkennen van een kind zijn:

 • U bent 16 jaar of ouder.
 • U bent geen familie van de moeder.
 • Er zijn niet al 2 ouders.
 • Is het kind jonger dan 16 jaar? U heeft schriftelijke toestemming van de moeder.
 • Is het kind ouder dan 12 jaar? U heeft schriftelijke toestemming van het kind.

De belangrijkste voorwaarden voor het kiezen van een naam bij erkenning zijn:

 • Beide ouders zijn aanwezig bij de naamkeuze.
 • U kunt alleen voor het eerste kind uit de relatie de achternaam kiezen. Tot 1 januari 2024 is dat de naam van 1 van de ouders. Vanaf 1 januari 2024 kunt u ook kiezen voor een dubbele achternaam: van elke ouder 1. Is uw oudste kind op of na 1 januari 2016 geboren? Dan kunt u nog tot 1 januari 2025 de achternaam veranderen in een dubbele achternaam.

Is het kind in een andere gemeente geboren en wilt u het kind erkennen? Dan moet u een afschrift van de geboorteakte meenemen om de erkenning aan te vragen. 

Kosten

Erkenning en naamkeuze kost niets. Voor een afschrift of uittreksel uit de burgerlijke stand betaalt u € 16,60. Dit bedrag betaalt u bij de aanvraag.

(tarief 2024)

Formulieren

Meer informatie

Chat met een medewerker