Klant Contact Centrum van de gemeente Emmen

adult iconNaamgebruik

Iedereen in Nederland heeft een achternaam. Deze is vastgelegd in de burgerlijke stand en staat ook in de basisregistratie personen (BRP) van de gemeente.

Beschrijving

Uw achternaam wordt ook wel uw geslachtsnaam of geboortenaam genoemd. U kunt bij de gemeente aangeven dat u met een andere achternaam aangeschreven wilt worden. De gemeente verandert dan uw aanschrijfnaam, maar niet uw geboortenaam. Een geboortenaam verandert niet als u gaat trouwen of geregistreerd partnerschap aangaat.

De gemeente en andere (overheids)organisaties gebruiken standaard uw aanschrijfnaam als zij u post sturen. De achternaam waarmee u bent geboren, blijft in uw officiële papieren staan (bijvoorbeeld uw paspoort of rijbewijs).

Stel: u heet J. de Wit en uw partner heet P. Jansen. Dan kunt u kiezen uit 4 namen waarmee u wordt aangeschreven:

• J. Jansen

• J. de Wit

• J. de Wit-Jansen

• J. Jansen-de Wit

Voornaam of achternaam wijzigen 

Als u een goede reden heeft, kunt u uw voornaam of achternaam wijzigen. Voor het wijzigen van uw voornaam dient u een verzoek in bij de rechtbank. Het wijzigen van uw achternaam doet u bij Justis. U moet wel voldoen aan strenge voorwaarden.

Is de wijziging van uw naam goedgekeurd? Dan komt uw nieuwe naam in de basisregistratie personen (BRP). De gemeente voegt uw nieuwe naam ook toe aan uw geboorteakte. Instanties die gebruikmaken van deze gegevens krijgen hierover automatisch bericht via de gemeente.

Aanvragen

Wilt u uw naamgebruik veranderen, dit kan online met uw DigiD. Heeft u geen geen DigiD? U kunt dan een DigiD aanvragen of u kunt een afspraak maken voor aan de balie. Hier zijn geen kosten aan verbonden. 

Naamgebruik veranderen door te gaan trouwen

Wanneer u gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat en u wenst daarna met de achternaam van uw partner te worden aangeschreven, kunt u dit ook regelen met de 'Verklaring Naamgebruik'. U regelt dit tijdens uw afspraak voor het voorgenomen huwelijk of partnerschap. Achteraf kunt u uw naamkeuze altijd weer wijzigen.

Voorwaarden

U kunt een verzoek aanduiding naamgebruik doen, als u:

  • bent getrouwd.
  • een geregistreerd partnerschap bent aangegaan.
  • bent gescheiden.
  • weduwe of weduwnaar bent geworden.
Chat met een medewerker