Klant Contact Centrum van de gemeente Emmen

Geboorteaangifte

Als u een kind hebt gekregen, moet u binnen drie dagen geboorteaangifte doen. Daarmee maakt u de geboorte officieel bekend bij de gemeente. Geboorteaangifte doen is wettelijk verplicht. U kunt uw geboorteaangifte ook online doen!

Beschrijving

U doet de geboorteaangifte uiterlijk drie dagen na de geboorte. De dag van de geboorte telt niet mee. Een geboorte aangifte kan eenvoudig digitaal. Wilt u liever aan de balie geboorteaangifte doen? Dan moet u van te voren een afspraak maken. Dit kan alleen telefonisch (14-0591) omdat u binnen 3 dagen de afspraak moet hebben. Ook inwoners van andere gemeentes kunnen telefonisch een afspraak maken. 

Geboortedag   Laatste aangiftedag
maandag   donderdag
dinsdag   vrijdag
woensdag   maandag
donderdag   maandag
vrijdag   dinsdag
zaterdag   dinsdag
zondag   woensdag

Geboorteakte

Bij de geboorteaangifte van uw kind maakt de ambtenaar van de burgerlijke stand een geboorteakte op. Dit is het bewijs van de geboorte van uw kind. Hierin wordt vermeld waar uw kind is geboren en wat de naam van uw kind is. Controleer voordat u de geboorteakte ondertekent of de namen goed geschreven zijn. Als u een kopie van de geboorteakte wilt, dan zijn daar kosten aan verbonden. 

Naamskeuze 

Wilt u weten welke mogelijkheden er zijn voor de achternaam van uw kind? Lees dan de informatie bij 'Achternaam voor uw kind kiezen'. Als het kind binnen een huwelijk wordt geboren, krijgt het kind automatisch de achternaam van de vader. Als u kiest voor de achternaam van de moeder, is het verstandig om al vóór de geboorte een akte van naamskeuze op te laten maken. Deze akte moeten beide ouders persoonlijk bij de Burgerlijke Stand ondertekenen. 

Ouder(s) wonen in het buitenland 

Wanneer één of beide ouders in het buitenland wonen, en het kind wordt in Emmen geboren, dan moet er een verklaring van burgerlijke staat en nationaliteit worden overhandigd van die ouder(s). Deze verklaring moet in de woongemeente opgevraagd worden. Meer informatie hierover leest u op de site van Rijksoverheid. Hier leest u ook hoe u de verklaring moet laten legaliseren

Geboorte in het buitenland 

Als uw kind in het buitenland wordt geboren, moet u aangifte doen bij de lokale autoriteiten in het buitenland. Meer informatie over geboorte aangifte in het buitenland leest u op de website van Rijksoverheid. 

Burgerservicenummer 

Het burgerservicenummer (BSN) is een uniek persoonsnummer. Iedereen die staat ingeschreven bij een Nederlandse gemeente heeft een BSN. Uw kind krijgt een BSN bij de geboorteaangifte. De gemeente stuurt het BSN dan automatisch op. 

Aanvragen

U doet de geboorteaangifte bij de gemeente waarin het kind geboren is. De meest eenvoudige manier is om digitaal aangifte te doen.  

Bij de online aangifte heeft u nodig:

 • DigiD inloggegevens van beide ouders.
 • Eventueel gegevens akte erkenning.

Na de online aangifte krijgt u een bevestiging per email.

Of u doet aangifte op het gemeentehuis. 

 • U neemt mee:
  • uw geldige identiteitsbewijs
  • een geldig identiteitsbewijs van de moeder uit wie het kind geboren is
 • Eventueel neemt u mee:
  • de verklaring van geboorte van het ziekenhuis of de verloskundige
  • uw trouw- of partnerschapsboekje, als u wilt dat de gemeente de naam van uw kind hierin vermeldt.
  • een kopie van de akte van erkenning ongeboren kind. Deze kopie heeft u bij de erkenning ontvangen.
  • een ouderschapsverklaring van de Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting.
  • een bewijs van inschrijving met vermelding van uw burgerlijke staat, als u in het buitenland woont

Voorwaarden

De vader of moeder doet de geboorteaangifte. Kan de vader of moeder niet? Dan doet iemand die bij de geboorte aanwezig was aangifte. Was er verder niemand aanwezig? Dan kan de aangifte ook gedaan worden door:

 • een bewoner van het huis waarin het kind is geboren
 • het hoofd van de instelling (bijvoorbeeld ziekenhuis) waar het kind is geboren

Kosten

Geboorteaangifte doen kost niets. Wilt u een uittreksel van de geboorteakte? Hiervoor betaalt u € 14,30. Een meertalig modelformulier kost € 14,30. U betaalt dit bedrag bij de aanvraag.

(tarieven 2022)

Meer informatie

Contact met de gemeente

Wij werken alleen op afspraak. Wilt u een afspraak maken? Of heeft u een vraag en kunt het antwoord niet vinden op deze website? Neem dan contact met ons op.

Telefoon 14 0591
E-mail Contactformulier
WhatsApp 0611198769
Adres Raadshuisplein 1, Emmen

Contact met de zwembaden

www.zwemmeninemmen.nl
 

Openingstijden gemeentehuis

Maandag 08.30 - 16.30 uur
Dinsdag 08.30 -16.30 uur
Woensdag 08.30 -16.30 uur
Donderdag 08.30 - 19.00 uur
Vrijdag 08.30 -16.30 uur

Hoe beoordeelt u onze site?

Werk mee met ons tevredenheidsonderzoek. Vaker meedoen met onderzoeken? Meld u dan aan voor ons klantenpanel.

© 2022 Gemeente Emmen