Wet Kwaliteitsborging (WKB)
Gaat u een gebouw bouwen? Dan krijgt u misschien te maken met de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (WKB). Tot 2024 controleerde de gemeente vooraf of een bouwplan aan de regels van het Bouwbesluit voldoet. Met de WKB controleert een onafhankelijke partij het bouwwerk. Deze onafhankelijke partij noemen we een kwaliteitsborger.
Wat doet een kwaliteitsborger?
De kwaliteitsborger controleert of het bouwplan voldoet aan de regels, voor en tijdens de bouw zoals:
- constructieve veiligheid zoals de fundering en stabiliteitswanden
- brandveiligheid zoals brandwerendheid van constructies en vluchtroutes
- energiegebruik zoals isolatie en energiezuinige installaties
Wanneer wel of niet een kwaliteitsborger?
Bouwwerken zijn verdeeld in verschillende groepen: gevolgklassen 1 t/m 3. Op dit moment hoeft u alleen bij bouwwerken van gevolgklasse 1 een kwaliteitsborger inhuren. Dit zijn bouwwerken met een laag risico. In het Besluit bouwwerken leefomgeving staat welke bouwwerken in de nieuwe wet onder gevolgklasse 1 vallen. Het gaat om de volgende, nieuw te bouwen, vergunningsplichtige bouwwerken:
- Vrijstaande eengezinswoningen, twee-onder-een-kapwoningen en rijtjeswoningen, inclusief eventuele garages (vanaf 2025 verbouwingen zoals aanbouwen). Voorwaarde is dat deze woningen op de grond staan en niet op een ander bouwwerk of op een andere woning worden gebouwd. Appartementen zijn dus uitgesloten van gevolgklasse 1. Ook woningen bedoeld voor verhuur van kamers, zoals studentenhuizen, en zorgwoningen vallen niet onder gevolgklasse 1.
- Woonboten en andere drijvende woningen.
- Vakantiehuisjes en andere vakantieverblijven. Ook hier geldt het alleen gaat om verblijven die op de grond zijn gebouwd. Vakantieappartementen vallen niet onder gevolgklasse 1.
- Bedrijfshallen en fabriekspanden van maximaal twee verdiepingen. Het gaat dan bijvoorbeeld om hallen bedoeld voor opslag of productie, inclusief een kantoor of kantine, magazijnen, kassen en dergelijke. Kantoorgebouwen, winkelpanden en dergelijke vallen niet onder gevolgklasse 1.
- Opslagruimten, magazijnen en andere bouwwerken vallend onder punt 4 van maximaal twee verdiepingen die gebouwd worden bij kantoren, winkels en dergelijke.
- Fiets- en voetgangersbruggen met een lengte van maximaal 20 meter over wegen en spoor- en waterwegen. Worden de bruggen gebouwd over provinciale wegen of rijkswegen dan vallen ze niet over gevolgklasse 1.
- Overige bouwwerken bedoeld voor wegen (geen viaducten en dergelijke), vaarwegen, stroomvoorziening, en dergelijke als ze niet hoger dan 20 meter, bovengrond gebouwd en niet waterkerend zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kleine windmolens, keermuren en zendmasten.
Bouwwerken die niet onder de WKB vallen:
- Rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en provinciale monumenten.
- Bouwwerken waarbij een milieuvergunning of vergunning/melding brandveilig gebruik nodig is.
- Bouwactiviteiten waarbij sprake is van een gelijkwaardige oplossing voor brand- of constructieve veiligheid inclusief toepassing NEN 6060 en 6079.
Bekijk ook voorbeelden van verschillende situaties.
Welke stappen moet u doorlopen?
Voor nieuw te bouwen bouwwerken in gevolgklasse 1 moet u de volgende stappen doorlopen:
Stap 1: Initiatief onder de WKB
U hebt nieuwbouwplannen die onder de WKB vallen.
Stap 2: Integraal vooroverleg
Deze stap is niet verplicht. Tijdens dit overleg kunt u vooraf duidelijkheid krijgen of uw plan haalbaar is. Het gaat dan om een ruimtelijke- en welstandsbeoordeling, dus geen technische beoordeling.
Stap 3: Kwaliteitsborger inhuren
U benadert zelf een kwaliteitsborger. Op de website van de Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw vindt u een lijst met kwaliteitsborgers en instrumenten. Een instrument is een goedgekeurde werkwijze die de kwaliteitsborger gebruikt om de bouw te controleren.
Stap 4: Aanvragen omgevingsplanactiviteit
Minimaal 8 weken voor de start van de bouwactiviteiten vraagt u een omgevingsplanactiviteit aan bij de gemeente. Dit doet u via het digitale omgevingsloket.
Stap 5: Indienen bouwmelding
Minimaal 4 weken voor de start van de bouwactiviteiten dient u een bouwmelding in via het digitale omgevingsloket. U moet het volgende aangeven:
- Dat het gaat om een bouwwerk in gevolgklasse 1
- De kwaliteitsborger
- Welk instrument
- Risicobeoordeling en borgingsplan die zijn opgesteld door de kwaliteitsborger
Stap 6: Start van de bouwwerkzaamheden
Minimaal 2 dagen voor de aanvang van de bouwwerkzaamheden geeft u aan wanneer u begint met de bouw. Dit doet u via het digitale omgevingsloket.
Stap 7: Controle door de kwaliteitsborger
De kwaliteitsborger controleert tijdens de bouw op de kwaliteit van het bouwwerk en het bouwwerk voldoet aan de inhoud van het borgingsplan.
Stap 8: Controle door de gemeente
De gemeente kan tijdens de bouw controles uitvoeren op het ruimtelijke deel van het bouwplan en waar nodig handhaven. Ook controleren wij op de omgevingsveiligheid.
Stap 9: Gereedmelding
Minimaal 2 weken voor u het gebouw gaat gebruiken, stuurt u via het digitale omgevingsloket een gereedmelding en een akkoordverklaring van de kwaliteitsborger op.
Stap 10: Gebouw gebruiken
Binnen 2 weken hoort u of wij akkoord zijn met de gereedmelding en de verklaring van de kwaliteitsborger. Als het akkoord is, mag u het gebouw gaan gebruiken.
Lokale omstandigheden Wet Kwaliteitsborging (Wkb)
Onder de Wkb moet de kwaliteitsborger nagaan welke lokale omstandigheden in de betreffende gemeente aan de orde zijn. De kwaliteitsborger moet deze verwerken in het borgingsplan en de risicobeoordeling.
Er zijn voor de gemeente Emmen lokale omstandigheden bepaald. Dit zijn lokale situaties waardoor het eindresultaat van een bouwactiviteit mogelijk niet aan de bouwtechnische regels voldoet. Er zijn voor de gemeente Emmen lokale omstandigheden bepaald. Dit zijn lokale situaties waardoor het eindresultaat van een bouwactiviteit mogelijk niet aan de bouwtechnische regels voldoet. U kunt de lokale omstandigheden ook op de kaart bekijken.
Bekijk op deze pagina de lokale omstandigheden die gelden voor de gemeente Emmen.