Schulddienstverlening
Maakt u zich zorgen om geld of heeft u schulden? Bijvoorbeeld doordat uw inkomen lager wordt of uw situatie verandert? Onze medewerkers van het team Schulddienstverlening kunnen u helpen. Samen met u zoeken ze naar een oplossing voor uw probleem. Dat kan op verschillende manieren.
Budgetcoaching
De medewerker schulddienstverlening kijkt samen met u naar uw geldzaken en begeleidt u om weer overzicht te krijgen. Hiervoor heeft u verschillende gesprekken met de medewerker. Tijdens de budgetcoaching ontvangt u zelf uw inkomen en betaalt u zelf uw vaste lasten zoals huur, gas en elektriciteit.
Budgetbeheer
De medewerker schulddienstverlening neemt tijdelijk uw financiën over. Dat betekent dat uw inkomen bij de gemeente binnenkomt. De medewerker maakt samen met u een budgetplan. De gemeente betaalt uw vaste lasten en eventuele andere rekeningen. U ontvangt elke week of elke maand geld waar u boodschappen en andere spullen voor kunt kopen.
Minnelijke schuldenregeling
Als u schulden heeft die u zelf niet kunt oplossen, is het soms mogelijk een minnelijke schuldenregeling te starten. Hierbij doet de medewerker schulddienstverlening een voorstel aan de organisaties die nog geld van u krijgen (schuldeisers). U betaalt elke maand een bedrag terug. Wanneer u aan alle voorwaarden voldoet, hoeft u soms sommige schulden niet terug te betalen. Dat noemen we een restschuld kwijtschelden. Schuldeisers zijn niet verplicht hieraan mee te werken.
Staat u onder beschermingsbewind? Of doet een inkomensbeheerder uw financiën? Dan kunnen zij u direct aanmelden bij de gemeente Emmen voor een minnelijke schuldenregeling. Dat kan door de beschikking, volmacht of budgetovereenkomst te mailen naar schuldregeling@emmen.nl.
Wettelijke schuldsanering
Soms willen schuldeisers niet meewerken aan een schuldenregeling. Dan kunt u proberen om via de Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp) een wettelijke schuldsanering te krijgen. Dit gaat via een aanvraag bij de Rechtbank Noord-Nederland. Wij kunnen u helpen met uw aanvraag.
Tijdens de behandeling van de rechtszaak (zitting) stelt de rechter vragen. De rechter wil weten hoe uw schulden zijn ontstaan en waarom u aan een oplossing wilt werken. Daarna beslist de rechter of u mag meedoen aan de Wsnp. Als u wordt toegelaten, vertelt de rechter welke Wsnp-bewindvoerder u helpt. Deze bewindvoerder komt bij u thuis en bekijkt uw post. Schuldeisers kunnen dan uw openstaande rekeningen inleveren bij de bewindvoerder. Wanneer de schuldsanering is afgerond en goed is gegaan, kunt u met een schone lei beginnen.
Vroegsignalering
Heeft u een betalingsachterstand bij de energie- of drinkwaterbedrijven, zorgverzekeraar of woningcorporatie? Dan zijn deze organisaties wettelijk verplicht betalingsachterstanden te melden bij de gemeente. We noemen dit vroegsignalering. Het Samen Doen Team van de gemeente neemt dan contact met u op en zoekt samen met u naar een oplossing. Zo voorkomen we dat u wordt afgesloten voor water, gas en elektra. Of dat uw woning ontruimd wordt.
Sociale lening
Wilt u een bedrag lenen en kunt u daarvoor niet naar een gewone bank? Bijvoorbeeld omdat u een laag inkomen heeft of ouder bent dan 65 jaar. Dan kunt u één keer een bedrag lenen bij de gemeente Emmen.
Schulddienstverlening voor ondernemers
Bent u ondernemer en heeft u schulden? Kijk dan op de pagina schulddienstverlening voor ondernemers.
Schulddienstverlening voor jongeren
Ben je tussen de 18 – 27 jaar en heb je schulden? De medewerkers van team Schulddienstverlening kunnen je helpen. Bekijk meer informatie over het Jongeren Perspectief Fonds.
Contact
U kunt op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 uur contact met ons opnemen. Dat kan
- telefonisch via 14 0591
- via Whatsapp 06-11198769
- via het vragen- en reactieformulier.