Briefjes van 50 en 100 euro

Schuldhulpverlening

Maakt u zich zorgen om uw financiën of heeft u schulden? Bijvoorbeeld doordat uw inkomen minder is geworden? U kunt zich dan melden bij De Toegang. De Toegang kijkt samen met u naar uw situatie. Schuldhulpverlening kan een oplossing zijn voor het verbeteren van uw financiële situatie. Schulddienstverlening helpt u onder ander bij het afbetalen van schulden. Team Schulddienstverlening biedt onder andere het volgende: budgetcoach, budgetbeheer en begeleiding, schuldregeling of wettelijke schuldsanering.  

Aanvraag schuldregeling door bewindvoerder/externe inkomensbeheerder

Staat u onder bewind en heeft u schulden? Dan kan uw bewindvoerder u rechtstreeks aanmelden bij de gemeente Emmen. De bewindvoerder mailt de beschikking van de Onderbewindstelling naar schuldregeling@emmen.nl en ontvangt vervolgens van de gemeente een overzicht van de aan te leveren gegevens voor de aanvraag.  

Doet een inkomensbeheerder uw financiën, dan mag u voor een schuldregeling ook rechtstreeks aangemeld worden. Uw inkomensbeheerder mailt een volmacht of de budgetbeheerovereenkomst naar schuldregeling@emmen.nl en ontvangt vervolgens van de gemeente een overzicht van de aan te leveren gegevens voor de aanvraag.

Schulddienstverlening voor ZZP'ers 

Bent u als zzp’er (tijdelijk) in zwaar weer terecht gekomen en zijn hierdoor schulden ontstaan? Sinds 2019 kunnen ook zzp’ers in de Gemeente Emmen gebruik maken van schulddienstverlening voor zzp'ers

Budgetcoach en budgetbeheer

De budgetcoach kijkt over uw schouder mee naar uw financiën en begeleidt u om hier weer overzicht over te krijgen. Hiervoor worden verschillende gesprekken gepland. Tijdens het budgetcoachtraject blijft u zelf uw inkomen ontvangen en moet u zelf uw vaste lasten betalen.

Budgetbeheer betekent dat team Schulddienstverlening het beheer over uw financiën tijdelijk overneemt. Ook krijgt u begeleiding om goed overzicht over én inzicht in uw financiën te krijgen. Hierdoor krijgt u weer controle over uw financiën. 

Schuldregelingen

Soms zijn er schulden die u niet zelf kunt oplossen. Een schuldregeling kan dan een mogelijkheid zijn. Bij een schuldregeling bemiddelt team Schulddienstverlening en doet namens u een betalingsvoorstel aan uw schuldeisers. U moet maandelijks een bedrag aflossen. Team Schulddienstverlening vraagt de schuldeisers een eventuele restantschuld kwijt te schelden als u aan alle voorwaarden heeft voldaan. Dit is een vrijwillige regeling voor u en uw schuldeisers. Schuldeisers zijn dus niet verplicht mee te werken aan deze ‘minnelijke schuldregeling’.

Als schuldeisers niet willen meewerken aan een minnelijke schuldregeling, kunt u een beroep doen op de Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp). Dit verzoek gaat altijd via de Rechtbank Noord-Nederland. Team Schulddienstverlening kan u helpen met het verzoek. Tijdens een zitting wil de rechter van u weten hoe uw schulden zijn ontstaan en wat uw motivatie is om aan een oplossing te werken. De rechter bepaalt of u wordt toegelaten tot de Wsnp. Als u wordt toegelaten, wordt door de rechter een Wsnp-bewindvoerder toegewezen. Deze komt bij u op huisbezoek en bekijkt uw post. Schuldeisers kunnen dan uw schuld indienen bij de bewindvoerder. Wanneer alles goed is verlopen, wordt een schone lei verstrekt. Een schone lei betekent dat de schuldeisers de restantschuld niet meer kunnen opeisen.   

Contact

Kijk voor meer informatie over De Toegang op www.detoegangemmen.nl. De Toegang is telefonisch bereikbaar via telefoonnummer 0800-1525 (gratis).

Team Schulddienstverlening is telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 uur via telefoonnummer 14 0591. 

 

Contact met de gemeente

Wij werken alleen op afspraak. Wilt u een afspraak maken? Of heeft u een vraag en kunt het antwoord niet vinden op deze website? Neem dan contact met ons op.

Telefoon 14 0591
E-mail Contactformulier
WhatsApp 0611198769
Adres Raadhuisplein 1, Emmen

Contact met de zwembaden

www.zwemmeninemmen.nl

Openingstijden gemeentehuis

Maandag 08.30 - 16.30 uur
Dinsdag 08.30 - 16.30 uur
Woensdag 08.30 - 16.30 uur
Donderdag 08.30 - 19.00 uur
Vrijdag 08.30 - 16.30 uur

Hoe beoordeelt u onze site?

Werk mee met ons tevredenheidsonderzoek. Vaker meedoen met onderzoeken? Meld u dan aan voor ons klantenpanel.

© 2022 Gemeente Emmen