Briefjes van 50 en 100 euro

money-debts-1 iconWOZ-waarde berekenen

De WOZ-waarde wordt berekend op basis van het aantal vierkante meters (gebruiksoppervlakte) van uw woning. Deze berekening is een landelijke verplichting en werd voor het eerst toegepast in de gemeentelijke aanslag van 2022. Op deze pagina leest u alle informatie over deze wijziging van inhoud naar gebruiksoppervlakte.

Gebruiksoppervlakte

De gebruiksoppervlakte is de oppervlakte in uw woning (het aantal vierkante meters) dat gebruikt kan worden om te wonen. Hierbij moet de stahoogte minimaal 1,5 meter zijn. Aangebouwde delen die dicht zijn (zoals een garage, berging, erker, aanbouw of dakkapel) horen ook bij de gebruiksoppervlakte. Als uw woning meer dan 1 woonlaag heeft (bijvoorbeeld de begane grond en een 1e verdieping), dan wordt de gebruiksoppervlakte (het aantal vierkante meters) van alle woonlagen bij elkaar opgeteld.

De gebruiksoppervlakte is de standaard meetmethode waarmee bijvoorbeeld makelaars, taxateurs, woningbouwverenigingen, beleggers in vastgoed en bouwmaatschappijen werken. In de landelijke wetgeving is bepaald dat ook gemeenten deze methode moeten gebruiken bij het bepalen van de WOZ-waarde van uw woning. Hiervoor wordt een meetmethode gebruikt die is afgeleid van een landelijk meetmethodiek, de NEN2580.

Waarom vierkante meters (gebruiksoppervlakte)

Vanaf 2022 moesten alle WOZ taxaties van woningen op vierkante meters (gebruiksoppervlakte) gebaseerd zijn. Dit is een landelijke verplichting waardoor we van kubieke meters naar vierkante meters over gaan. Dit zorgt landelijk voor duidelijkheid en eenheid voor woningeigenaren. Om ervoor te zorgen dat iedereen zich houdt aan deze regels wordt de gemeente Emmen gecontroleerd door de Waarderingskamer.

Berekening aantal vierkante meters (gebruiksoppervlakte) van een woning

Het aantal vierkante meters (gebruiksoppervlakte) wordt bepaald door de binnenzijde van uw woning op te meten. De meting gaat van binnenzijde buitenmuur naar binnenzijde buitenmuur. Hierbij worden alle verdiepingen gemeten en wordt alles bij elkaar opgeteld. Als er delen van uw woning zijn waarbij de stahoogte minder dan 1,5 meter is (bijvoorbeeld onder een schuine kap) dan telt die oppervlakte niet mee. Wat wel meetelt zijn alle aangebouwde delen die dicht zijn. Voorbeelden hiervan zijn een aangebouwde garage, een aanbouw, een bijkeuken, een erker, een dakkapel of een aangebouwde berging. Ook bergingen, garages en kelders, zowel in als onder uw woning, behoren tot de vierkante meters (gebruiksoppervlakte) van uw woning.

Bij het meten van het aantal vierkante meters (gebruiksoppervlakte) van uw woning hebben wij gebruik gemaakt van zeer gedetailleerde luchtfoto’s, moderne digitale technieken en bouwtekeningen. Ook hebben wij de situaties buiten bekeken en woningen aan de binnenkant bekeken. Op deze manier hebben wij alle kenmerken van uw woning (grootte van uw woning, aanwezigheid en grootte van aanbouwen, bergingen, dakkapellen, etc.) bekeken. Wanneer u vindt dat de WOZ-waarde van uw woning niet juist is, controleert u dan eerst de bij ons bekende kenmerken van uw woning. De exacte regels staan op de website van de Waarderingskamer.

Vierkante meters (gebruiksoppervlakte) van woning zelf meten

Voor het bepalen van de vierkante meters (gebruiksoppervlakte) gebruiken alle taxateurs en makelaars in Nederland dezelfde meetmethodiek, die is afgeleid van de NEN2580. Wilt u meer weten over het aantal vierkante meters (gebruiksoppervlakte) van uw woning? Kijk dan op de website van de Waarderingskamer. Daar vindt u naast de regels en instructies ook antwoorden op veel gestelde vragen over de overgang naar vierkante meters (gebruiksoppervlakte).

NEN2580

Dit is een landelijke meetmethodiek. Het is dé Nederlandse norm voor het bepalen van de oppervlakte en inhoud van een gebouw.

Vragen

Heeft u vragen over deze nieuwe berekening dan kunt u contact opnemen met Team Belastingen van de gemeente Emmen, telefoonnummer 14 0591 of stuur een e-mail naar gemeente@emmen.nl.

Chat met een medewerker