Landschap met water en bomen

Waardering

26 maart 2024
Column burgemeester

Het lijkt zo logisch. Uit elk onderzoek blijkt dat ‘waardering’ een geweldig medicijn is. Mensen worden er gelukkiger van, leveren betere prestaties en het bevordert de lichamelijke en geestelijke gezondheid. 
Je zou dus verwachten dat er aan de lopende band waardering wordt uitgesproken. De praktijk is anders. Studies tonen aan dat er vaker kritiek wordt gegeven dan een compliment. 
Dat is beroerd, want kritiek komt veel harder aan dan we denken. Tegenover scherpe kritiek moeten zeven(!) complimenten staan om de zaak weer in balans te krijgen. Hoe vaak geef je nou een oprecht gemeend compliment? Wat zag ik onze meiden glunderen als juf had gezegd dat ze een mooi jurkje aan hadden? En wat is het leuk om eerlijk tegen iemand te zeggen “dat deed je goed”. Ik ben er redelijk scherp op, maar ik vergeet het met regelmaat. En nog maar eens een ontboezeming: ook ik vind een compliment op straat na zeventien jaar burgemeesterschap nog leuk (“mooi werk dat de Koning komt burgemeester, goed gedaan”). 
Omdat we het zo vaak vergeten, hebben we er een aparte avond voor: de Waarderingsavond. Vorige week waren de circa 250 vertegenwoordigers van de Dorpen en Wijken onze gast. Zij vormen met elkaar de 35 ‘Erkende Overlegpartners’ (EOP). Ik heb het zelf niet bedacht, maar ik vind het een geweldig woord. Er zit ‘erkenning’, het is voor de gemeente niet zo maar een clubje inwoners. We proberen goed te overleggen en we doen dat als partners. 
Deze keer start de avond in het Atlas-theater. Op dit soort avonden voelt dat theater helemaal als ons clubhuis. 
We zetten eerst vier ‘EOP-veteranen’ in het zonnetje. 
Daarna laten twee EOP-leden de uitkomsten van een onderzoek zien. Daaruit komt naar voren dat er veel goed gaat tussen EOP en gemeente. De ambtenaren die daarin de schakel vormen worden zeer gewaardeerd. Maar er zijn ook verbeterpunten. Niet iedere EOP functioneert even goed. En de gemeente moet bijvoorbeeld nog beter leren om de EOP aan de voorkant van belangrijke processen te betrekken. We gaan met de aanbevelingen aan de slag. 
Daarna is het tijd voor een extra stukje waardering. Vier initiatieven zijn genomineerd voor de Waarderingsprijs. Uiteindelijk wint het initiatief van het geweldige theaterkoor uit Erica. Zij organiseren elk jaar een groots kerstevenement, waar iedereen in het dorp veel plezier aan beleeft. 
Daarna gaan we met zijn allen naar de grote kas. Ook na al die jaren blijft een wandelingetje door een donkere dienrentuin een belevenis. In restaurant Rimbula wordt een geweldig buffet geserveerd. Om maar eens 3 complimenten  tegelijk te geven: het eten was heerlijk, de bediening top, en de sfeer heel goed. Een klein gebaar als grote waardering voor een geweldige groep onmisbare vrijwilligers uit de Dorpen en Wijken. 

Chat met een medewerker