Landschap met water en bomen

Waardering

17 mei 2022
Column burgemeester

Altijd leuk om mensen in het zonnetje te zetten. De winnaars van de Waarderingsprijs staan te glunderen als een pauw. De organisatie van ‘Folk an de Gruppe’ is in de prijzen gevallen. De jury vond het een schoolvoorbeeld van een project waarin inwoners een mooie bijdrage leveren aan de leefbaarheid in een dorp. 
In feite hadden we op deze Waarderingsavond in het Atlastheater nog veel meer prijzen kunnen uitreiken. Er waren meer mooie genomineerden voor de prijs. En in de zaal zaten de vertegenwoordigers van de 35 ‘Erkende Overleg Partners’; zij dragen allemaal op hun eigen wijze bij aan een goed leven in de gemeente. 
Dat dat tegenwoordig nog niet zo eenvoudig is, bleek uit de inleiding. Ik had Ferenc van Damme vaker horen spreken. Maar ook nu weer was ik onder de indruk van zijn betoog. En dat waren de meer dan 200 mensen van de EOP’s ook. In krap een uur schetst hij een mooi beeld van de veranderende tijden. Het gaat in deze tijd snel en nog wel sneller dan we denken. Van de Agrarische Revolutie tot de Industriële Revolutie duurde het zo’n 8.000 jaar. Maar van de maanlanding tot internet duurde het 22 jaar. En op dit moment lijkt het wel alsof er elk jaar een nieuwe belangrijke ontwikkeling is. Hij schetst het mooie beeld van de druppel water in het grote stadion. Als een druppel water in een groot voetbalstadion zich elke seconde verdubbelt, staat ‘de kuip’ binnen een uur vol met water. We zien nu de eerste plasjes op het veld van de samenleving staan…
Die snelle ontwikkelingen brengen ons heel veel goeds: de armoede en honger nemen af, de geletterdheid neemt toe en het aantal democratieën stijgt. 
Maar het betekent ook dat de samenleving er heel anders uit komt te zien. Het zo overzichtelijk (verzuilde) Nederland wordt een zwerm met allerlei typen mensen. Er waait een andere wind. Die kan je proberen tegen te houden. Of je gebruikt die windenergie om de verandering te versnellen. “Als je gaat afwachten, word je de V&D van de samenleving”. 
Ook de overheid (de gemeente) moet met die veranderde zwerm rekening houden. De gemeente moet bij elk soort verandering nadenken welke rol men wil innemen. Dat varieert van ‘zo gaan we het doen’ tot het ondersteunen van initiatieven van inwoners. Het leren van deze veranderende rollen lukt alleen maar door het gewoon te gaan doen. En te leren van de fouten, die ongetwijfeld worden gemaakt. Want: “alles wat je voor mij doet, maar niet met mij, doe je tegen mij” (Gandhi). 
Na afloop bieden we de EOP’s een etentje aan. Tijdens de maaltijd wordt er druk nagepraat over deze veranderende tijden. We moeten aan de bak. 

Chat met een medewerker