Vrijheid
Het voelt toch wat vreemd om de ‘Bevrijding van Emmen’ op dinsdagochtend 8 april te vieren. Normaal is dat op 10 april ’s avonds. Maar dit jaar gaat het anders. In het kader van ’80 jaar Bevrijding’ komt de ‘Liberty Tour ’ op dinsdag door Emmen. Dat is een colonne van circa honderd oude legervoertuigen.
Op de zaterdag ervoor zie ik de stoet voor het eerst. In Coevorden wordt het startsein gegeven voor de bevrijdingsfeesten in Drenthe. Bij de Bentheimer brug worden kransen gelegd. Dat is de plek waar de Poolse soldaten Drenthe binnen kwamen. Zij versloegen de Duitsers en rukten vervolgens op naar het Noorden.
Er staan honderden mensen langs de kant om de Liberty Tour te begroeten. Oudere mensen zijn zichtbaar ontroerd: “burgemeester, ik was tien jaar toen het gebeurde, maar ik herinner het mij als de dag van gisteren”.
Een paar dagen later staat de colonne geparkeerd in Noordbarge. Daar staan we eerst stil bij de bevrijding van Emmen. Dat ging niet zonder slag of stoot. Er vlogen vele boerderijen in de brand. En ook hier spreek ik de ooggetuigen van toen: “wij woonden toen op de plek van die boerderij, en ineens stond het hele dak in de fik”.
Een Poolse delegatie is te gast. In mijn toespraak ga ik in op de dappere wijze waarop vele jonge Polen hebben geholpen ons land te bevrijden. Daarbij wijs ik op het belang van dit soort herdenkingen. Juist in deze tijd met opkomend rechts-extremisme en anti-semitisme moeten we waakzaam zijn. Ik citeer de beroemde Duitse schrijver Erich Kästner die schreef: “we moeten niet wachten tot de sneeuwbal een lawine is geworden. Je moet de rollende sneeuwbal verpletteren. Niemand kan de lawine stoppen”.
Na het leggen van de kransen mag ik met de kinderburgemeester in een van de jeeps van de Liberty Tour stappen. Al zwaaiend rijden we naar de Grote Kerk. Daar bedank ik de mensen van de Liberty Tour en de heer Zuur die jaren de herdenking in Noordbarge heeft verzorgd. Wethouder Dewy Keen geeft vervolgens het startschot voor een foto-expositie in het Rensenpark. Op het eilandje bij het Rensentheater staan fraaie panelen waarop de opmars van de Polen is te zien. Een groep Poolse jonge dansers treedt op.
Daarna rijden we door naar Museum ‘Ergens in Nederland’ in Emmermeer. Daar is een bijzondere collectie tentoongesteld die alles heeft te maken met de Tweede Wereldoorlog. Van harte aanbevolen.
De komende weken zijn er in Emmen tal van activiteiten, waarbij wordt stilgestaan bij 80 jaar bevrijding. Op de site www.gemeente.emmen.nl staat een actueel overzicht. Juist in deze tijd is het nodig om stil te staan bij het thema ‘vrijheid’. Dat lijkt zo gewoon, maar we moeten er heel zuinig op zijn.