Landschap met water en bomen

Vincent

10 oktober 2023
Column burgemeester

Raadsel van de week. We staan er mee op en gaan er mee naar bed. En ook als we aan de voorkant uit ons raam kijken, worden we aan hem herinnerd. Bij het ontbijt zijn de kopjes van zijn hand.
Bij gebrek aan snelle inzendingen, geef ik het antwoord: Vincent van Gogh. Het behang op onze slaapkamer wordt gevormd door zijn prachtige seringen. Buiten wappert de vlag waarop “Drenthe” staat in zijn handschrift. En ook op de koffiekopjes staat een afbeelding van deze befaamde schilder.
Dat komt goed uit, want het is het Van Gogh-Jaar. Het is immers 140 jaar geleden dat hij Zuidoost-Drenthe aandeed. Overal in de provincie zijn er activiteiten die daaraan herinneren. Dat varieert van wandel- en fietsroutes tot een grote tentoonstelling in het Drents Museum.

Ook de bibliotheek van Emmen besteedt er aandacht aan. Dat gebeurt in de vorm van een brievenwedstrijd. De opdracht luidde: schrijf in maximaal 200 woorden een ‘brief aan Vincent’. De burgemeester werd gevraagd om ook mee te doen. Bovendien mocht ik deze week de tentoonstelling van de brieven openen. Dat doe ik met Kirsten, de leuke jonge Kinderburgemeester. We zijn vaker samen op pad. Als ik haar bij de opening het woord geef, vertelt ze enthousiast over haar ervaringen in het Van Gogh-huis. Dat wordt aangevuld door Dennis Bos, onze Taalheld. Hij vertelt dat hij het vroeger best moeilijk vond om te schrijven. Maar hij heeft de schaamte overwonnen en is na een cursus veel handiger met taal. In aanwezigheid van veel andere briefschrijvers open ik de leuke tentoonstelling. Die is nog een paar weken te zien in de vestiging in Emmen. En daarna gaat hij op reis naar de andere bibliotheken.

Op zaterdag ben ik zelf ik in het Van Goghhuis. Daar mag ik de opening doen van de tiende Kunst- en Cultuurroute in Nieuw-Amsterdam. Op maar liefst 28 plekken is er in de omgeving iets te zien van kunst en cultuur. Bijzonder. Dat is het Van Goghhuis ook. Het was altijd al een mooi idee dat de wereldberoemde schrijver op deze plek een periode heeft gewoond. Maar na de verbouwing is het verhaal van Van Gogh in Drenthe nog beter te volgen. Het is een prachtige expositie geworden. Gaat dat zien!
Daarna bezoeken we een aantal kunstlocaties. We worden daar net zo blij van als Vincent 140 jaar geleden. Hij schreef: “ik ben zeer blijde dat ik hier ben, want kerel, het is hier rijk”. Hij werd verrijkt door Drenthe, wij zijn verrijkt door zijn werk.
Als we in de middag weer thuiskomen uit Nieuw-Amsterdam/Veenoord, wappert zijn Drentse vlag ons al vrolijk tegemoet. Buiten drinken we in een fijn najaarszonnetje koffie uit een kopje van Vincent. Rijk.

Chat met een medewerker