Klant Contact Centrum van de gemeente Emmen

Verklaring Omtrent het Gedrag

U kunt uw VOG ook digitaal aanvragen! U ontvangt het document dan thuis per post.

Beschrijving

Wanneer heeft u een VOG nodig?

Werkgevers en andere organisaties kunnen om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) vragen. Met een VOG laat u zien dat uw gedrag geen bezwaar is voor een bepaalde taak of functie. Justis onderzoekt of u iets strafbaars heeft gedaan in het verleden. Een VOG is bijvoorbeeld verplicht voor onderwijzers, beginnende taxichauffeurs en mensen in de kinderopvang. Een VOG kan ook nodig zijn als u:

  • een visum of werkvergunning aanvraagt
  • tijdelijk werkt
  • als vrijwilliger gaat werken

De VOG is gratis voor vrijwilligers die met kwetsbare mensen werken. De organisatie waarvoor u vrijwilligerswerk doet, zet de aanvraag voor u klaar. Kijk voor meer informatie op de website van Justis.

Medewerkers in de kinderopvang en peuterspeelzalen moeten een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) hebben. Een VOG toont aan dat hun gedrag in het verleden geen bezwaar is voor het werken met kinderen. Er zijn speciale VOG-aanvraagformulieren voor deze medewerkers. Werkt u in de kinderopvang of bij een peuterspeelzaal en heeft u tussen 1 juli 2011 en 28 februari 2013 een VOG gekregen? U moet uw VOG binnen 2 jaar vernieuwen.

Gratis voor vrijwilligers rechtstreeks via Justis

Daarvoor moet u de VOG digitaal aanvragen bij Justis. VOG’s die bij het gemeenteloket worden aangevraagd komen achteraf niet in aanmerking voor vergoeding. 

Aanvragen

U kunt een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) op drie manieren aanvragen:

Wij raden u aan om de VOG digitaal aan te vragen. Dat is eenvoudiger en sneller. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden, dus leest u vooraf alle informatie goed door. Op de website van Justis worden de 3 aanvraagmogelijkheden uitgebreid toegelicht.

Digitaal aanvragen

Het is alleen mogelijk een VOG digitaal aan te vragen als de aanvraag digitaal is klaargezet door de organisatie die de VOG van u vraagt via eHerkenning. Uw organisatie bereidt de aanvraag online voor. U ontvangt daarna een e-mail om via DigiD de VOG-aanvraag af ronden. Justis informeert u schriftelijk over de afhandeling van uw aanvraag.

Aanvragen via de gemeente op afspraak

U vraagt een VOG via de gemeente aan door een volledig ingevuld aanvraagformulier in te dienen bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente waar u staat ingeschreven. Maak hiervoor eerst online een afspraak. U ontvangt dit formulier van degene die u vraagt een VOG te overleggen. Meestal is dat uw (toekomstige) werkgever.

Aanvragen via Justis wanneer u niet staat ingeschreven in de BRP

Als u niet voorkomt in de Basisregistratie Personen (BRP), of als u geen vaste woon- of verblijfplaats heeft, moet u de VOG rechtstreeks bij Justis aanvragen.

Voorwaarden

Iedereen kan een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aanvragen. U krijgt een VOG als u geen strafbare feiten heeft gepleegd. Heeft u wel iets strafbaars gedaan? Dan kijkt Justis of dit van belang is voor de taak of functie waarvoor u de VOG aanvraagt. Doe de VOG-check van Justis om te zien wat uw kans op een VOG is.

Hoe lang duurt het?

Binnen 4 tot 8 weken krijgt u te horen of u een Verklaring omtrent het gedrag krijgt. Als u geen strafbare feiten heeft gepleegd, krijgt u de Verklaring omtrent het gedrag meestal binnen anderhalve week per post. 

Kosten

Het aanvragen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) kost:

  • voor natuurlijke personen € 41,35
  • als u een VOG online aanvraagt via Justis € 33,85
  • voor bedrijven € 207,00

Vrijwilligers die werken met kwetsbare mensen krijgen de VOG gratis.

(landelijk tarief 2022)

Formulieren

Meer informatie

Contact met de gemeente

Wij werken alleen op afspraak. Wilt u een afspraak maken? Of heeft u een vraag en kunt het antwoord niet vinden op deze website? Neem dan contact met ons op.

Telefoon 14 0591
E-mail Contactformulier
WhatsApp 0611198769
Adres Raadshuisplein 1, Emmen

Contact met de zwembaden

www.zwemmeninemmen.nl
 

Openingstijden gemeentehuis

Maandag 08.30 - 16.30 uur
Dinsdag 08.30 -16.30 uur
Woensdag 08.30 -16.30 uur
Donderdag 08.30 - 19.00 uur
Vrijdag 08.30 -16.30 uur

Hoe beoordeelt u onze site?

Werk mee met ons tevredenheidsonderzoek. Vaker meedoen met onderzoeken? Meld u dan aan voor ons klantenpanel.

© 2022 Gemeente Emmen