Landschap met water en bomen

Valentijn

20 februari 2024
Column burgemeester

Op Valentijnsdag zijn de Dochters zo slim om hun vader eraan te herinneren dat het Valentijnsdag is. Ik antwoord dat ik benieuwd ben wat ik vandaag krijg, maar dat blijkt niet de bedoeling. De twee Feyenoord-schoonzonen hebben er ook niet zoveel mee. Jongste Dochter versiert de kamer zelf maar met Valentijnsballonnen. En Oudste Dochter is al lang blij met een roos van de caissière van de Jumbo. Maar Middelste Dochter ontvangt een enorme bos bloemen, die zeker naar Amsterdamse begrippen een fortuin moet hebben gekost. 
In Weerdinge is de romantiek op een drukke werkdag met een lampje te zoeken. Zo vergat ik ook al eens een trouwdag. Na een reeks afspraken, kom ik thuis en zie ik een hele mooie bos bloemen staan: “hartelijk gefeliciteerd met jullie trouwdag”. De dochters waren minder vergeetachtig. Vrouwen vergeten hun trouwdag nooit, maar hebben blijkbaar gezamenlijk afgesproken daar nooit hun man aan te herinneren. Tja.
Nu geven we elkaar een vlugge kus en tegen kwart voor acht zijn we al weer op pad. Vrouw naar haar leuke school in Emmen. Ik word in Groningen verwacht. Als voorzitter van het schoolbestuur openbaar onderwijs bezoek ik twee scholen. Op de Middenschool zie ik bevlogen leraren lesgeven aan een driejarige brugklas met alle niveaus. En op de Pendinghe krijgen 270 leerlingen uit 55 (!) landen les. 
Na enkele middagafspraken, ga ik richting Hotel ten Cate. Daar is het hectisch in verband met Valentijnsdag (“we hebben wel honderd ‘tweetjes’”). We eten een hapje met de mensen die een avond verzorgen van het Kenniscafé. 
In het Atlastheater laat hoofdgast Johan Remkes onverstoorbaar zijn heldere licht schijnen op het politieke gedoe. Oud-Emmenaar Peter Middendorp vult hem mooi aan, evenals gedeputeerde Susan Top. Ik mag een aanvulling geven vanuit de Emmense politiek. 

Het wordt voor een volle zaal een mooie avond. Valentijnsdag duurt nog maar twee uur. Maar ik pieker toch wat. Ach, wat is dat nou eigenlijk ook voor rare traditie. Zo commercieel, zo Amerikaans. Typisch iets voor de jeugd. Maar het zit me toch niet lekker. Stel dat mijn vrouw daar nu eens anders over denkt. En ik weet zeker dat de Dochters ook in het complot zitten. Zeker die twee met de Feyenoord-schoonzonen die ook liever voetballen dan bloemen kopen.

De organisatie bedankt alle sprekers. Nu wordt het spannend. Normaal doe ik alles gratis, ik word al netjes betaald door de Koning. Maar nu zou het toch wel goed uitkomen…. Ja, gelukkig, geen wijn, maar bossen bloemen. 
Na afloop komt mijn vrouw van de tribune: “het was een mooie avond,” zegt ze. “En het wordt nog mooier,” zeg ik en overhandig haar de bloemen. “Goh, wat lief,” zegt ze, “neem je ze zelf even mee naar huis”. Vrouwen…

Chat met een medewerker