Landschap met water en bomen

Topclub FC Emmen

04 juni 2024
Column burgemeester

En ineens was het afgelopen. De laatste thuiswedstrijd van FC Emmen betekende het einde van een lang grillig voetbalseizoen. Met een nieuwe trainer en een nieuwe directie begonnen we met niet al teveel verwachtingen. Maar in het najaar stonden we haast bovenaan. Zonder al teveel goed voetbal, pakten we punt na punt. Vervolgens kwam de klad erin met een hele reeks nederlagen. Je zou er haast moedeloos van worden. Maar net toen iedereen dacht dat het een verloren seizoen zou worden, kwam de ommekeer. FC Emmen haalde na een spannende eindsprint zowaar de nacompetitie. Ook die verliep grillig. In de eerste wedstrijd tegen FC Dordrecht werden we zoek gespeeld. In de uitwedstrijd zag het er ineens een stuk beter uit en wonnen we zelfs vlak voor tijd. In de laatste wedstrijden tegen NAC Breda ging het precies andersom. We speelden eerst redelijk, om vervolgens kansloos thuis te verliezen. 

Kortom, een seizoen met alles erop en eraan. Onderweg volgde de onvermijdelijke trainerswisseling. Die pakte onverwacht goed uit. Dat gaat ook wel eens anders. Opvallend was de rust op het stadion. We hadden een geweldige periode achter de rug met de onnavolgbare Ronald Lubbers. Gesteund door toppers als Frank Maatje en Ben Haverkort werd er iets heel moois neergezet. Na het vertrek van dit illustere trio zette de nieuwe directeur Rinse Bleeker de club snel naar zijn hand. Knap werk. Als kersverse voetbaldirecteur van buiten wist hij snel het vertrouwen te winnen: vakkundig, rustig en een fijne vent in de omgang. Dat biedt hoop voor de toekomst. 

Maar het grootste compliment mag gaan richting de supporters. Ik had het er voor de laatste wedstrijd over met mijn Bredase collega, die ik goed ken. Hij heeft heel wat te stellen met een soms wel erg fanatieke supportersschare. Ik zei dat de FC Emmen-supporters een voorbeeld zijn voor heel Nederland. Voor de wedstrijd zei ik tegen hem: “al verliezen we hier met 3-0, dan gaan de spelers nog met applaus van het veld”. 
Ik kreeg twee keer gelijk. We verloren met 3-0 en na afloop was er een staande ovatie voor de spelers. Ik was verdrietig over de nederlaag. Maar ik liet mijn collega trots zien hoe het publiek zich gedroeg. 
Binnen 24 uur zagen we hoe het ook kan. In Rotterdam verlieten de Haagse supporters bij een 3-0 achterstand van hun club woedend de tribune. En in Utrecht vochten de supporters na de nederlaag nog lang met de ME. 

Nee dan FC Emmen. Een club die geleid wordt door deskundige voetballiefhebbers. En met geweldige FC Emmen-supporters die al jaren een voorbeeld zijn voor heel Nederland. Alleen al om die reden zou ik die seizoenkaart voor volgend jaar maar weer kopen. 

Chat met een medewerker