Landschap met water en bomen

Stuurmanskunst

02 januari 2024
Column burgemeester

Het circus is in de stad. Dat leidde vroeger tot meer opwinding dan vandaag de dag. We hadden het niet breed thuis, maar een enkele keer naar het circus op het Malieveld zat er wel in. Nu zijn de circussen ontdaan van hun wilde dieren. Daar valt misschien wel wat voor te zeggen. Maar de baas van Circus Renz in Emmen zegt dat zijn olifant nu heimwee heeft; hij staat in Duitsland…
De Renz-tent staat naast het stadion op een iets te nat veld. ’s Middags wordt er nog met man en macht gewerkt om de piste droog te krijgen. Bij de première ’s avonds worden we netjes ontvangen en naar onze plaatsen geleid. Bij het eerste nummer hebben de ronddravende paarden het niet gemakkelijk op het nog wat modderige veld. We zien een leuke show, waar iedereen van geniet. De leeuwen zijn vervangen door poezen. Dat lijkt me nog een hele toer. Want onze dochters hebben tevergeefs heel wat kunstjes geprobeerd met poes Martsje. Ook nu lukt niet alles met het meest eigenwijze dier van het dierenrijk.
In de finale zien we een spectaculaire variant op de ‘steile wand’. Twee motoren racen om elkaar door een doorzichtige bol. Mooi waark. De snelheid en de route vereisen heel nauwe afstemming. Alsof ik naast mijn vader op het Malieveld zit, kijk ik ademloos toe.
Na afloop praat ik met de twee Ierse coureurs. Ja, dat vergt heel wat oefenen en afstemming. Oogcontact en rekening houden met elkaar is het recept.

Het is een van de vele uitjes die aan het eind van het jaar opdoemen. Een kerstdis bij de Pinkstergemeente, het jubileumconcert van Laus Deo, de ijsbaan op het plein, het kerstbuffet bij CHO, Wildnights en de gezellige kerstmarkt met ijsbaan in Nieuw Weerdinge.
Het dorp kreeg het het afgelopen jaar goed voor de kiezen. De overlast van de ‘’veilige landers” nam per week toe. Dat leidde tot allerlei incidenten, waarbij de emoties soms hoog opliepen. Dat snap ik wel. Knap hoe een meerderheid in het dorp met een ervaren dorpsvoorzitter de emoties in toom wist te houden. In de tussentijd werden er allerlei maatregelen genomen om de veiligheid te vergroten.

De opvang van asielzoekers is een van de vraagstukken die ook komend jaar de aandacht zullen vragen. Dat geldt ook voor de stikstofcrisis, het uitvoeren van het klimaatbeleid, de oplossing van de woningnood en nog wel meer. Het vergt stuurmanskunst van een nieuw kabinet, dat er hopelijk snel komt. Een dag na de première crashten de motoren in het circus. Laat dat niet een verkeerd voorteken zijn.
Laten we elkaar daarom op de Nieuwjaarsreceptie een Gelukkig Nieuwjaar wensen. Wees welkom op vrijdag 5 januari om 20.00 in het Atlas-Theater.

Chat met een medewerker