Klant Contact Centrum van de gemeente Emmen

drivers-license iconRijbewijs aanvragen of vernieuwen

Een (nieuw) rijbewijs vraagt u persoonlijk aan bij de gemeente waar u woont of u regelt het online.

Beschrijving

Een (nieuw) rijbewijs vraagt u persoonlijk aan bij de gemeente waar u woont. Dat geldt ook als uw rijbewijs kwijt is of gestolen. Daarvoor maakt u een afspraak aan de balie. Wilt u uw huidige rijbewijs verlengen, omdat hij bijna verloopt? Of heeft u een categorie erbij gekregen? Dat kunt u ook digitaal regelen. 

Rijbewijs krijgt inlogfunctie 

Vanaf 1 juli 2023 gaat de wet Digitale Overheid in en kunt u uw rijbewijs gebruiken om online in te loggen. Binnen 5 werkdagen na het ophalen van uw nieuwe rijbewijs  ontvangt u een brief van DigiD met daarin een pincode. Met deze pincode kunt u de inlogfunctie van uw rijbewijs activeren. Zo maakt u het rijbewijs geschikt om in te loggen bij overheidswebsites. Dit is niet verplicht.  

Let op: onbetrouwbare websites gezondheidsverklaring

Als u op internet gaat zoeken waar u een gezondheidsverklaring kunt aanvragen, kunt u verschillende websites tegenkomen die zeggen een gezondheidsverklaring te leveren. Dit zijn onbetrouwbare website en leveren niets. Een gezondheidsverklaring voor het verlengen van uw rijbewijs kunt u alleen online regelen via de gemeente of rechtstreeks via het CBR.   

Aanvragen

Voor uw bezoek aan de balie heeft u altijd een afspraak nodig. Voor de afspraak maakt het niet uit of u een rijbewijs wilt verlengen of een nieuw rijbewijs wilt aanvragen. Vergeet niet om 1 kleurenpasfoto mee te nemen die voldoet aan de richtlijnen. 
Voor het ophalen van het rijbewijs heeft u geen afspraak nodig. U kunt dan vanaf 11 uur terecht.  

Online of aan de balie? 

In een aantal gevallen moet u een rijbewijs persoonlijk aanvragen aan de balie. Dit is als:

  • u voor het eerst geslaagd bent voor een rijexamen,
  • u geslaagd bent voor een nieuwe categorie (C, D, E, etc),
  • u een rijbewijs wilt omwisselen (bijvoorbeeld een buitenlands of militair rijbewijs),
  • uw rijbewijs kwijt of gestolen of zwaar beschadigd is,
  • als u met spoed uw rijbewijs nodig heeft. 

Als u uw rijbewijs wilt verlengen omdat hij bijna verloopt, kunt u ook uw rijbewijs online verlengen. Dit gaat sneller dan uw rijbewijs verlengen aan de balie. 

Spoed?

U kunt het rijbewijs met spoed aanvragen aan de balie. Als u het rijbewijs vóór 13.30 uur aanvraagt, kunt u uw nieuwe rijbewijs meestal de volgende werkdag na 11 uur afhalen. Let op: voor de spoedprocedure betaalt u altijd € 34,10 extra. Bij spoedgevallen is het verstandig dat u vooraf belt wanneer u terecht kunt. Meestal kunt u tussen de afspraken door geholpen worden. Is uw rijbewijs vermist? Dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. 

Net geslaagd?

U kunt uw rijbewijs dezelfde dag aanvragen dat u bent geslaagd voor uw rijexamen. Tussen het moment dat u geslaagd bent en de aanvraag voor het rijbewijs moet minimaal vier uur zitten. Heeft u voor uw 18e een rijbewijs gehaald? Dan krijgt u een rijbewijs met een begeleiderspas. Wanneer u bent geslaagd voor het eerste rijbewijs, kunt u meestal sneller geholpen worden. Neem hiervoor telefonisch contact op met de gemeente Emmen via 14 0591. 

Rijbewijs verloren of gestolen?

Geef uw vermissing zo snel mogelijk door rechtstreeks bij de RDW. Uw rijbewijs wordt geblokkeerd zodat er geen misbruik van kan worden gemaakt. 

Rijbewijs vernieuwen voor extra categorie

Heeft u al een rijbewijs en heeft u een aanvullende rijbevoegdheid behaald? Dan moet u uw rijbewijs laten vernieuwen. Voor elke categorie waarmee uw rijbewijs wordt uitgebreid, heeft u een Gezondheidsverklaring van het CBR nodig. U kunt ook uw categorie uitbreiding online regelen.  

Ouder dan 65 

Een nieuw rijbewijs is meestal 10 jaar geldig. Een rijbewijs met categorie C, D, of E is 5 jaar geldig. Bent u ouder dan 65 jaar? Dan is uw rijbewijs minder lang geldig. Dit komt omdat u vanaf uw 75e jaar een medische keuring moet hebben. U heeft dan ook een gezondheidsverklaring nodig van het CBR.  


   

Voorwaarden

De belangrijkste voorwaarden voor het aanvragen van een rijbewijs zijn:

  • U woonde in het afgelopen jaar minimaal 184 dagen in Nederland.
  • U vraagt uw rijbewijs binnen 3 jaar na uw rijexamen aan. Anders moet u opnieuw examen doen.

Controleer op CBR.nl of u een Gezondheidsverklaring moet invullen. Het CBR beoordeelt daarna of u rijgeschikt bent. Soms heeft het CBR meer informatie nodig. Dan moet u bijvoorbeeld gekeurd worden door een arts. Of een rijtest doen.

Wilt u een buitenlands rijbewijs inwisselen? Dan gelden er extra voorwaarden.

De leeftijd waarop u een rijbewijs mag aanvragen, hangt af van het soort rijbewijs. 

Als u 17 jaar oud bent, kunt u een jongerenrijbewijs aanvragen. U mag dan autorijden met een coach naast u. Hiervoor vraagt u een begeleiderspas aan bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Lees meer over het jongerenrijbewijs op 2todrive.nl.

Hoe lang gaat het duren?

Na 5 werkdagen kunt u na 11 uur het nieuwe rijbewijs ophalen bij de gemeente. Dit kan zonder afspraak. U heeft 3 maanden de tijd om uw rijbewijs op te halen. 

Bij het ophalen van uw nieuwe rijbewijs neemt u mee:

  • Het afhaalbewijs dat u van ons bij de aanvraag hebt gekregen.
  • Uw huidige rijbewijs. Als u deze niet (meer) heeft, neem dan een ander geldig identiteitsbewijs mee, zoals een paspoort. 

Kosten

Rijbewijs verlengen of vernieuwen: € 51,10 
Extra kosten bij spoedaanvraag: € 39,65
Gezondheidsverklaring: € 44,50

U betaalt uw rijbewijs bij de aanvraag. U kunt met pin betalen. 

(tarieven 2024).

 

Formulieren

Meer informatie

Chat met een medewerker