Klant Contact Centrum van de gemeente Emmen

passport iconPaspoort of id-kaart

Vraag een paspoort of identiteitskaart aan bij de gemeente waarin u woont. Bij de afspraak moet u zelf aanwezig zijn. Na 5 werkdagen kunt u het reisdocument ophalen.

Beschrijving

U gebruikt een paspoort of identiteitskaart om te laten zien wie u bent. Een paspoort of identiteitskaart is ook een reisdocument waarmee u naar andere landen kunt reizen. Met een identiteitskaart kunt u de meeste Europese landen bezoeken. Met een paspoort kunt u alle landen bezoeken. Voor sommige landen heeft u ook een visum nodig. Meer informatie over reizen naar het buitenland vindt u op de website van Rijksoverheid.

Met uw nieuwe identiteitskaart kunt u inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds.

Kinderen hebben een eigen paspoort of identiteitskaart nodig om naar het buitenland te reizen. Kinderen vanaf 14 jaar moeten zich in Nederland kunnen identificeren.

Bent u 18 jaar of ouder, dan is uw paspoort of identiteitskaart 10 jaar geldig. Voor iedereen onder de 18 jaar is een paspoort of identiteitskaart 5 jaar geldig.

Aanvragen

Zo vraagt u een paspoort of identiteitskaart aan:

 • U komt op afspraak naar de gemeente.
 • U neemt al uw reisdocumenten mee, ook als deze verlopen zijn.
 • U neemt 1 kleurenpasfoto mee die voldoet aan de richtlijnen.
 • U laat uw vingerafdruk registreren.
 • U betaalt uw paspoort of identiteitskaart bij de aanvraag. Graag met pin betalen.

Wilt u een identiteitsbewijs voor uw minderjarige kind? Neem dan een ingevuld en ondertekend toestemmingsverklaring mee. Uw kind moet zelf ook aanwezig zijn!

Vanaf 12 jaar mogen kinderen zonder toestemming van een ouder een identiteitskaart aanvragen. Voor het aanvragen van een paspoort hebben kinderen tot 18 jaar toestemming van beide ouders nodig. Hiervoor zijn er 2 mogelijkheden:

 • Een ouder of voogd gaat mee naar de gemeente voor de aanvraag. De ouder of voogd moet zich kunnen legitimeren. De andere ouder of voogd moet schriftelijk toestemming geven. Ook heeft u zijn of haar identiteitsbewijs nodig.
 • Neemt u geen ouder of voogd mee naar de gemeente? Dan moeten beide ouders of voogden schriftelijke toestemming geven. Neem de schriftelijke toestemming en de identiteitsbewijzen van de ouders of voogden mee.

Is uw paspoort of identiteitsbewijs vermist of gestolen? U hoeft geen aangifte te doen bij de politie. Meld de vermissing zo snel mogelijk bij de gemeente en vraag een nieuw reisdocument aan.

Spoed

Gaat u op vakantie en heeft u uw reisdocument zo snel mogelijk nodig? Doe dan een spoedaanvraag. U kunt hiervoor telefonisch een afspraak maken. Als u de aanvraag op werkdagen voor 14:00 uur doet dan kunt u uw paspoort of ID-kaart meestal de volgende werkdag ophalen. Hier zijn wel extra kosten aan verbonden. 

Heeft u het reisdocument nog sneller nodig? Dan kunt u misschien in aanmerking komen voor een noodpaspoort van de Koninklijke Marechaussee.

Voorwaarden

Iedereen met de Nederlandse nationaliteit kan een Nederlands paspoort en een Nederlandse identiteitskaart aanvragen.

Heeft u de nationaliteit van een ander land? Neem dan contact op met de ambassade of het consulaat van uw land.

Hoe lang gaat het duren?

Na uw aanvraag kunt u na 5 werkdagen vanaf 11 uur uw document ophalen. Dit kan zonder afspraak. 
Heeft u een paspoort of identiteitskaart aangevraagd voor uw kind? Dan moet deze ook mee bij het ophalen. 

Kosten

De kosten voor de reisdocumenten zijn: 

Paspoort:

 • personen van 18 jaar en ouder: € 77,85
 • personen jonger dan 18 jaar: € 58,85 

Nederlandse identiteitskaart:

 • personen van 18 jaar en ouder: € 70,35
 • personen jonger dan 18 jaar: € 37,95

Spoedprocedure toeslag: € 53,00

Het ongeldig maken van een reisdocument: € 5,10 

 

(tarieven 2023)

Formulieren

Meer informatie

Chat met een medewerker