Klant Contact Centrum van de gemeente Emmen

Paspoort of id-kaart

Voor het aanvragen van een paspoort of identiteitskaart moet u vooraf een een afspraak maken. Dit kan heel eenvoudig online. Wilt u uw afspraak annuleren, neem dan telefonisch contact met ons op.

Beschrijving

Een paspoort of identiteitskaart is een reisdocument waarmee u naar andere landen kunt reizen. Met een identiteitskaart kunt u de meeste Europese landen bezoeken. Met een paspoort kunt u alle landen bezoeken. Voor sommige landen heeft u ook nog een visum nodig. Meer informatie over reizen naar het buitenland vindt u op Rijksoverheid.nl.

Bent u 18 jaar of ouder, dan is uw paspoort of identiteitskaart 10 jaar geldig. Voor iedereen onder de 18 jaar is een paspoort of identiteitskaart 5 jaar geldig. Kinderen hebben een eigen paspoort of identiteitskaart nodig om naar het buitenland te mogen reizen. Kinderen vanaf 14 jaar moeten zich in Nederland kunnen identificeren.

Identiteitsbewijs verloren of gestolen?

Is uw reisdocument kwijt of gestolen? Geef het verlies zo snel mogelijk door bij de gemeente. Dit kan digitaal.   

Aanvragen

Zo vraagt u een paspoort of identiteitskaart aan:

 • U maakt eerst een afspraak voor een paspoort of identiteitskaart. Dit kan met DigiD en zonder DigiD. Het voordeel van DigiD is dat al uw gegevens al vantevoren zijn ingevuld. 
 • U neemt mee naar uw afspraak:
  • al uw reisdocumenten, ook als deze verlopen zijn. Heeft u een dubbele nationaliteit? Neem dan ook uw buitenlandse reisdocumenten mee.
  • 1 kleurenpasfoto mee die voldoet aan de richtlijnen. LET OP! De pasfoto mag maximaal 6 maanden oud zijn.
  • eventueel een toestemmingsverklaring als u een reisdocument aanvraagt voor uw minderjarige kind, zie kopje 'Aanvragen voor kinderen' hieronder.  

Als u binnenkomt meldt u zich aan bij de receptie. Dan weet de balie dat u er bent voor uw afspraak en wordt u zo snel mogelijk opgeroepen. U betaalt uw paspoort of identiteitskaart bij de aanvraag. U kunt met pin betalen.  Na 5 werkdagen ligt uw reisdocument klaar. U kunt het komen ophalen zonder afspraak vanaf 11 uur. Neem ook het afhaalbewijs mee dat u heeft gekregen bij het aanvragen van uw reisdocument. 

Aanvragen voor kinderen

Kinderen kunnen vanaf hun geboorte een eigen paspoort of identiteitskaart hebben. Om naar het buitenland te mogen reizen, hebben zij een eigen paspoort of identiteitskaart nodig. 

Bij het aanvragen en bij het ophalen van het reisdocument moet uw kind zelf ook aanwezig zijn.

 • Vanaf 12 jaar mogen kinderen zelf een identiteitskaart aanvragen zonder toestemming van ouders of gezaghebbenden.
 • Vanaf 18 jaar mogen kinderen zelf een paspoort aanvragen zonder toestemming.

Zolang er nog toestemming nodig is voor minderjarigen, zijn er 3 mogelijkheden:

 • Beide ouders (of gezaghebbenden) komen mee naar de balie en kunnen zich ter plekke legitimeren.   
 • Eén ouder (of gezaghebbende) gaat mee naar de gemeente voor de aanvraag. Deze ouder of gezaghebbende moet zich kunnen legitimeren aan de balie. De andere ouder of gezaghebbende moet schriftelijk toestemming geven via het toestemmingsformulier. Ook heeft u een kopie van zijn of haar identiteitsbewijs nodig. 
 • Komt er geen ouder of gezaghebbende mee naar de gemeente? Dan moeten beide ouders of gezaghebbenden schriftelijke toestemming geven met het toestemmingsformulier. Ze moeten beiden vooraf het formulier ondertekenen. Dit ondertekende formulier moet worden meegenomen naar de afspraak, samen met een kopie van de identiteitsbewijzen van de ouders of gezaghebbenden.

Spoed

Gaat u op vakantie en heeft u eerder uw reisdocument nodig? Doe dan een spoedaanvraag. U kunt hiervoor telefonisch een afspraak maken. Als u de aanvraag doet op werkdagen vóór 14:00 uur, dan kunt u het meestal de volgende werkdag ophalen. U betaalt hiervoor wel extra. Dit is dus bovenop de normale kosten van een paspoort of ID-kaart (zie het tabblad Kosten). Als uw reisdocument vermist is, kunt u misschien geen spoedaanvraag doen. Neem dan contact met ons op.

Heeft u het reisdocument nóg sneller nodig? Misschien komt u in aanmerking voor een noodpaspoort van de Koninklijke Marechaussee. Meer informatie over een noodpaspoort vindt u op de website van Rijksoverheid

Voorwaarden

U vraagt een paspoort of identiteitskaart persoonlijk aan bij de gemeente waar u staat ingeschreven.  

Hoe lang duurt het?

Na uw aanvraag kunt u na 5 werkdagen vanaf 11 uur uw document ophalen. Dit kan zonder afspraak. 

Kosten

De kosten voor de reisdocumenten zijn: 

Paspoort:

 • personen van 18 jaar en ouder: € 75,80
 • personen jonger dan 18 jaar: € 57,30 

Nederlandse identiteitskaart:

 • personen van 18 jaar en ouder: € 68,50
 • personen jonger dan 18 jaar: € 36,95

Spoedprocedure toeslag: € 51,60

Het ongeldig maken van een reisdocument: € 5,00 

 

(tarieven 2022)

Formulieren

Meer informatie