Klant Contact Centrum van de gemeente Emmen

Trekkerrijbewijs

Met een trekkerrijbewijs mag u op de openbare weg een land- en bosbouwtrekker te besturen. Vanaf 16 jaar mag u met een T-rijbewijs trekkers besturen.

Beschrijving

U heeft een trekkerrijbewijs nodig als u met een tractor of trekker de openbare weg op wilt. Dit is de categorie T op uw rijbewijs. Als u dit rijbewijs heeft, mag u een land- en bosbouwtrekker (LBT) met aanhangwagen besturen. Ook mag u in een motorrijtuig met beperkte snelheid (MMBS) met aanhangwagen rijden.

Voor het halen van uw rijbewijs T doet u theorie- en praktijkexamen bij het CBR. Vanaf 15,5 jaar mag u theorie-examen doen. Vanaf 16 jaar mag u praktijkexamen doen. Haalt u een rijbewijs C (vrachtwagen)? Dan krijgt u automatisch ook rijbewijs T bijgeschreven.

Aanvragen

Had u vóór 1 juli 2015 al een autorijbewijs (rijbewijs B)? Dan krijgt u het trekkerrijbewijs automatisch bijgeschreven bij de eerstvolgende vernieuwing van uw autorijbewijs.    Bent u net geslaagd voor uw trekkerrijbewijs en heeft u al een rijbewijs voor andere voertuigen? Dan hoeft u alleen een nieuw rijbewijs(pasje) aan te vragen.    Is het trekkerrijbewijs uw eerste rijbewijs? Dan kunt u het trekkerrijbewijs dezelfde dag aanvragen dat u bent geslaagd voor uw rijexamen. Tussen het moment dat u geslaagd bent en de aanvraag voor het rijbewijs moet minimaal vier uur zitten.    Maak een afspraak Kijk wat u precies nodig heeft voor het aanvragen van uw rijbewijs op de pagina Rijbewijs aanvragen of vernieuwenexterne-link-icoon. Een afspraak voor uw rijbewijs maakt u eenvoudig online. Vijf werkdagen na de aanvraag kunt u uw rijbewijs zonder afspraak ophalen.

Kosten

Trekkerrijbewijs: € 51,10 

Extra kosten bij spoedaanvraag: € 39,65 

U betaalt uw rijbewijs bij de aanvraag. U kunt met pin betalen.

(tarieven 2024) 

Meer informatie

Chat met een medewerker