Klant Contact Centrum van de gemeente Emmen

Parkeren van grote voertuigen

U mag een groot voertuig niet voor langere tijd langs de weg te parkeren.

Beschrijving

Het is verboden grote voertuigen op de weg te parkeren. Dit geldt voor vrachtwagens of touringcars, maar ook voor caravans en grote campers. Een groot voertuig is meer dan 6 meter (inclusief lading) of is hoger dan 2,40 meter. Het verbod geldt van maandag tot en met vrijdag tussen 18.00 en 8.00 uur en in het weekend. Grote voertuigen mogen alleen geparkeerd worden op de industrieterreinen en in de tuinbouwgebieden.     

Vouwwagen, caravan of camper 

In de vakantieperiode hebben sommige mensen een vouwwagen, caravan of camper soms weken voor vertrek al bij huis staan. Dit kan leiden tot parkeerproblemen in de buurt. Tussen 1 mei en 1 september mag u uw vouwwagen, caravan of camper maximaal 14 aangesloten dagen op de openbare weg parkeren. Buiten deze periode mag uw vouwwagen, caravan of camper niet langer dan 5 aaneengesloten dagen op de openbare weg staan. Parkeert u toch langer? Dan riskeert u een boete van 90 euro (exclusief administratiekosten).

Parkeeroverlast melden

Heeft u bij u in de straat last van grote voertuigen? Dan kunt u de overlast online doorgevenexterne-link-icoon. De gemeente gaat kijken of er voor het voertuig een ontheffing is verleend. Zo niet, dan wordt gezocht naar mogelijkheden om het voertuig te verwijderen.

Aanvragen

Als eigenaar / bestuurder van een groot voertuig, kunt u een ontheffing aanvragen om te mogen parkeren op de openbare weg. U kunt dan van maandag t/m vrijdag tussen 18.00 en 8.00 uur en in het weekend parkeren. Dit is alleen nodig als uw voertuig langer is dan 6 meter en/of hoger is dan 2,4 meter.

U kunt het aanvraagformulier voor ontheffing gebruiken voor alle objecten die op de openbare weg geplaatst moeten worden (containers, bouwketen, etc) en ook het afzetten van (delen) van de openbare weg.  

Voorwaarden

De voorwaarden voor het parkeren van een groot voertuig langs de weg zijn:

  • uw voertuig houdt niet te lang een parkeerruimte bezet
  • het uitzicht van omwonenden wordt niet verstoord door uw voertuig
  • uw voertuig is niet defect

Kosten

Voor de aanvraag van een ontheffing van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV), betaalt u eenmalig leges. Ook als u de ontheffing niet krijgt, moet u deze leges betalen. De leges betaalt u namelijk voor het in behandeling nemen van uw aanvraag.

Het actuele bedrag voor de ontheffing RVV is € 21,65. 

(tarieven 2024) 

Chat met een medewerker