Klant Contact Centrum van de gemeente Emmen

Opnieuw inschrijven in Nederland

U schrijft zich opnieuw in als u vanuit het buitenland weer in Nederland komt wonen. Inschrijven doet u bij de gemeente.

Beschrijving

U woonde vroeger in Nederland. Nu verhuist u vanuit het buitenland weer naar Nederland. U schrijft zich dan opnieuw in bij een gemeente.

Bent u voor oktober 1994 naar het buitenland verhuisd? Dan laat u zich niet opnieuw inschrijven. U doet dan een ‘eerste inschrijving’.

Inschrijven moet altijd persoonlijk aan de balie op het gemeentehuis. U maakt hiervoor telefonisch een afspraak. Als u met uw hele gezin naar Nederland verhuist, moeten ook uw partner en uw kinderen zich persoonlijk inschrijven aan de balie en dus meekomen. 

Om u opnieuw in te schrijven, heeft u nodig:

  • uw geldige identiteitsbewijs, waaruit uw nationaliteit blijkt (geen rijbewijs); 
  • een bewijs van rechtmatig verblijf in Nederland;
  • voor mensen van Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint-Eustatius of Sint-Maarten: een verhuisbericht;
  • documenten die bewijzen dat u tijdens uw verblijf in het buitenland bijvoorbeeld bent getrouwd, gescheiden of kinderen heeft gekregen (voor zover van toepassing);
  • een bewijs van uitschrijving uit uw vorige land, als dat nodig is.

Vergeet u niet dat als u met uw hele gezin naar Nederland verhuist, uw partner en uw kinderen ook op de afspraak moeten verschijnen om zich persoonlijk in te schrijven.

Voorwaarden

Iedereen heeft de verplichting een verhuisaangifte naar waarheid in te vullen, zoals bedoeld in de Wet basisregistratie personen, artikel 4.17 Wet basisregistratie personen. Wanneer men bewust niet de juiste gegevens doorgeeft, krijgt men een bestuurlijke boete van maximaal € 325,-.

Hoe lang duurt het?

U heeft 5 werkdagen de tijd na uw aankomst in Nederland om naar de gemeente te gaan. Als u zich inschrijft na deze 5 werkdagen, kan de gemeente u een boete opleggen.

Kosten

U opnieuw inschrijven is gratis.