Landschap met water en bomen

Opblaaspalm

18 juli 2023
Column burgemeester

Geweldig bericht in de krant: “Belg met opblaaspalm heeft 18 jaar tegoed”. Ik kan er niets aan doen. Zo’n bericht zoemt de hele dag als een bromvliegje in mijn hoofd. “De man viel zaterdag door de mand toen agenten hem rond 22.00  zagen sjouwen met een opblaaspalm onder zijn arm”. Ik heb er een beeld bij. En meteen vele vragen. Hoe kwam hij aan die palm? Wie heeft hem opgeblazen? En belangrijk: wat moet een Belg in Geldrop met een opblaaspalm? We zullen het waarschijnlijk nooit weten. Want hij werd aangehouden door de plaatselijke politie. “Momentje meneer, mogen wij even vragen wat u op dit tijdstip met een opblaaspalm van plan bent”. Hoe zal het gegaan zijn? Heeft een van de agenten meteen de boom in beslag genomen? En past zo’n boom naast een Belg op de achterbank van een politieauto? Bij controle van zijn gegevens, blijkt dat hij nog 18 jaar celstraf tegoed heeft. 18 jaar! Daar moet je iemand voor vermoord hebben. Dat blijkt inderdaad het geval. Maar hoe kan hij dan met een opblaaspalm vrij over straat lopen? Het tolt in mijn hoofd. Zou hij nog een boete krijgen bovenop die 18 jaar cel? “Bovendien veroordelen wij u tot een boete van 50 euro voor het stelen van een opblaaspalm”.
Die opblaaspalm hadden ze goed kunnen gebruiken op Erica. Daar speelde de plaatselijke Mannschaft tegen FC Emmen. Het was er bloedheet, zodat een paar palmpjes niet hadden misstaan. Mooi hoe vele vrijwilligers zorgen voor een prachtige voetbalavond. De kantine is voor deze keer omgetoverd tot een heuse maar warme VIP-box. We eten een lekker hapje en praten bij met het bestuur van de beide clubs. Sportwethouder Pascal Schrik is net zo gek op voetbal, dus hij is er ook. Op de tribune zitten we gelukkig in de schaduw. Leuk om weer eens langs palen naar een veld te kijken. Het wordt na een moeizaam begin 5-1 voor de club uit Emmen.
Een paar dagen later is het in Annen niet veel koeler. Daar zijn maar liefst 140 vrijwilligers aan het werk, allemaal gekleed in vrolijke rode polo’s. De palmbomen ontbreken. De biertaps niet. Het is een geweldig weerzien met vele bekenden. Ik was er bijna tien jaar burgemeester, en dat zijn ze nog niet vergeten. Van collega’s in de randstad krijg ik nog wel eens andere verhalen. Maar zowel op Erica als in Annen is iedereen even vriendelijk en hartelijk tegen de burgemeester. Ook hier zien we een leuk potje. Annen komt voor met een wereldgoal. Ook nu wint Emmen uiteindelijk met 5-1. Maar in deze vorm hoeft de koning de kampioensschaal niet uit te reiken. Misschien was het te warm. Of waren er te weinig palmboompjes.

Chat met een medewerker