Ongedierte
Net als in andere gemeenten komen in de gemeente Emmen ook veel verschillende dieren voor. De meeste soorten zijn gewenst, maar een aantal niet. Wel horen alle dieren, met uitzondering van invasieve exoten, tot onze biodiversiteit en zijn daarom een onderdeel van onze leefomgevingen. In sommige gevallen kan de gemeente u helpen.
Beschrijving
De meest voorkomende plaagdieren in onze gemeente zijn:
- roeken
- (bruine) ratten
- wespen / bijen
- muizen
- overige diersoorten
Roeken
Roeken zijn een beschermde diersoort en mogen niet zomaar worden verjaagd. De gemeente heeft hiervoor toestemming nodig van de provincie Drenthe. Dit kan alleen als er een andere locatie in de buurt is waar de roekenkolonie wel kan leven. Maar deze is niet altijd in de buurt te vinden.
Op een aantal plekken in de gemeente Emmen is het gelukt om de roeken te verjagen. Maar in Nieuw-Amsterdam, Nieuw-Schoonebeek en Angelslo kan dat niet omdat er geen andere locatie in de buurt is. De meeste overlast is in het broedseizoen van half maart – juni. Daarna verspreiden de roeken zich en neemt de overlast vaak af. Overlast van roeken kunt u melden bij de gemeente.
Ratten en muizen
Ratten en muizen leven in natuurgebieden, op boerderijen, industrieterreinen en in woonwijken. In de natuur blijven hun aantallen in balans door voedseltekort en natuurlijke vijanden. Maar als mensen daar eten achterlaten, kunnen zij zich sneller verspreiden. Ratten en muizen horen bij onze samenleving en zoeken, net als mensen, naar voedsel, water en onderdak. Ze eten wat wij achterlaten en vinden schuilplaatsen in onze omgeving. Als er genoeg voedsel en nestelplekken zijn, groeit de groep dieren.
Heeft u last van plaagdieren zoals ratten of muizen? Neem dan contact op met het Kennis en adviescentrum Dierplagen (KAD). Zij geven u advies over wat u kunt doen om de overlast te stoppen. U kunt het KAD ook bellen via (0317) 419 660 of mailen via info@kad.nl .
Wespen
Wespennesten bestrijden is meestal niet nodig, omdat veel wespen nuttig zijn. Zit er een wespennest in het openbaar gebied, zoals speeltuinen of schoolingangen? Dan kan de gemeente een nest in openbaar gebied weghalen door Area Reiniging.
Bijen
Voor invasieve soorten, zoals de Aziatische hoornaar, kunt u altijd de gemeente inschakelen. Ziet u een wespennest in openbaar gebied? Meld dit bij de gemeente.
Overige beschermde dieren
Soms veroorzaken beschermde dieren, zoals de steenmarter, overlast. U mag deze dieren niet verjagen, vangen of doden, en hun verblijfplaatsen niet verstoren of beschadigen. De gemeente kijkt of de overlast beperkt kan worden en overlegt met u.
Beschermde diersoorten zijn onder andere vleermuizen, steenmarters, ganzen, hazen, konijnen, vossen, wolven en dassen. In sommige gevallen kunt u een vrijstelling of ontheffing aanvragen bij het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Voor meer informatie over beschermde diersoorten, kunt u terecht bij het KAD.
Voorkom overlast
Iedereen speelt een rol in het netjes houden van de omgeving. Dit hangt af van hun leefwijze én ons gedrag. Een goed onderhouden huis en tuin helpen, maar als de omgeving vervuild is en vol afval ligt, blijven plaagdieren zoals bruine ratten een probleem. Daarom is voorkomen een gezamenlijke taak voor:
- Gemeente (groenbeheer, afval, riool, handhaving)
- Provincie en waterschap
- Woningbouwverenigingen en VvE’s
- Ondernemers(verenigingen)
- Inwoners van Emmen
- Area Reiniging