Moderne tijden
Elk jaar mag ik het Drentse ‘Recreatiecongres’ aan elkaar praten. Meestal niet zo’n truc, routineklusje. Iedereen is goedgemutst, omdat begin december voor menig recreatie-ondernemer een rustperiode is. Bovendien was ik jaren voorzitter van het Recreatieschap, dus ik ken de meeste van de 250 deelnemers.
Maar dit jaar had de organisatie wat anders bedacht. In het kader van het 25-jarig bestaan werd de blik vooruit gericht. We zouden gebruik gaan maken van een ‘holobox’. Ik knikte beleefd toen het voorstel kwam, maar eerlijk gezegd had ik geen flauw idee wat dat nu weer is. Ik ben nog van de generatie die een prachtige t.v. kocht en twee jaar later via de dochters ontdekte dat je daarop ook kan ‘terugkijken’.
Een holobox, zo vertelde men is een lichtbox met een LCD-scherm. Voor mijn generatie: het lijkt wat op een oude telefooncel waarop in het glas een film kan worden vertoond. De bedoeling was dat de oud-voorzitters in beeld zouden komen, waarna ik een vraag kon stellen en zij antwoordden. Punt was dat ik ook tot de oud-voorzitters behoor. Daarom werd een dag van tevoren een filmpje opgenomen waarin ik antwoordde op de vragen die ik een dag later live zou stellen.
En zo ging het. Normaal schud ik een presentatie van een congres zo uit mijn mouw, maar nu was ik toch wat gespannen. Maar het werkte feilloos. Alle oud-voorzitters kwamen mooi in de box in beeld en gaven antwoord op de vragen die ik stelde. Het interview met mijzelf vond de zaal grappig, en de timing ging goed.
Ook de aankondiging van de spreker aan het eind van het programma ging net even anders. Met een medewerker van het Recreatieschap riepen we via de telefoon ‘ChatGPT’ aan. Dat is een fascinerende techniek, waarmee elke vraag van een antwoord kan worden voorzien. We vroegen: “Chat GPT, hoe kondig je een spreker een beetje enthousiast aan”. Na nog geen 5 seconden kregen we een keurig antwoord: “begin met een anekdote, gooi er wat humor doorheen, vertel wat leuks over de spreker etc.” En daarna vroegen we : “Chat GPT: hoe kondig je Richard van Hooijdonk aan”. Direct volgde een introductie, die ik zelf niet zou kunnen verbeteren.
Het blijkt een goede spreker. Hij schetst ons een wereld waarin veel beroepen onder invloed van technieken als kunstmatige intelligentie (AI) onder druk komen staan. Zo kan het pleidooi van de advocaat beter door een computer worden gemaakt. Architecten worden ingehaald door computers die binnen een kwartier de mooiste ontwerpen maken. En het precisiewerk van een chirurg (die daar 15 jaar voor heeft geleerd) wordt nu verbeterd door robottechnieken.
Ik zit geboeid te luisteren en vrees dat dit mijn laatste klus was als dagvoorzitter.