Meerdere handen op elkaar

Mantelzorgers

Mantelzorgers zijn belangrijk. In de gemeente Emmen laten we zien met het mantelzorgcompliment, de Week van de Mantelzorg en speciale regelingen. 

U bent mantelzorger als u meer dan 8 uur per week en langer dan 3 maanden voor iemand zorgt . Ook heeft u een persoonlijke band met deze persoon. Mantelzorg gaat verder dan normale hulp. Oppassen op gezonde kleinkinderen bijvoorbeeld, is geen mantelzorg. 

Advies en ondersteuning

Als mantelzorger kunt u op verschillende manieren advies en ondersteuning krijgen.

Jonge mantelzorgers

Ook kinderen en jongeren kunnen mantelzorger zijn. Bent u een jonge mantelzorger en heeft u een vraag of heeft u hulp nodig? Of kent u een jonge mantelzorger en wilt u die helpen? Kijk dan eens naar deze video met tips en geef de naam, het adres en de geboortedatum door aan jongemantelzorgers@emmen.nl. Deze werkgroep organiseert verschillende activiteiten voor jonge mantelzorgers. Op de website van MEE staat informatie voor jonge mantelzorgers. 

Werk en mantelzorg

Wij stimuleren bedrijven om rekening te houden met mantelzorgers. Ondernemend Emmen is hierin onze partner. Zij hebben bijvoorbeeld de website mantelzorginfopunt ontwikkeld. Dit is een online helpdesk voor werkgevers die te maken hebben met mantelzorgers op de werkvloer. 

Hulp van organisaties

 • Sedna geeft praktische hulp en begeleiding bij overbelasting. Ook kan Sedna informatie en advies geven en een luisterend oor bieden. Kijk op www.sedna.nl voor meer informatie.
 • De Contactpunten Mantelzorg organiseren verschillende activiteiten en brengen mantelzorgers met elkaar in contact. Kijk voor meer informatie op mantelzorgemmen.nl

Respijtzorg

Bij respijtzorg neemt iemand anders uw zorgtaken over. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden:

 • thuis of tijdens een vakantie
 • incidenteel, wekelijks of maandelijks
 • soms is een vergoeding voor respijtzorg mogelijk mogelijk
 • Voor meer informatie over respijtzorg kijkt u op de wegwijzer. Ook kunt u contact opnemen met Sedna voor  advies en hulp bij het aanvragen van respijtzorg. 

Voorzieningen voor mantelzorgers

Als mantelzorger kunt u gebruikmaken van de volgende voorzieningen:

Week van de (jonge) mantelzorger

Ieder jaar zijn er twee weken waarin extra aandacht is voor mantelzorgers. U kunt dan deelnemen aan verschillende activiteiten.

 • de week van de jonge mantelzorger is ieder jaar in juni
 • de week van de mantelzorg is in november

Mantelzorgcompliment

Bent u mantelzorger? Dan kunt u een geldbedrag van 50 euro krijgen als dank voor uw werk. U voldoet hierbij aan de volgende voorwaarden:

 • U bent ouder dan 18 jaar
 • Iemand anders draagt u aan voor het mantelzorgcompliment

Mantelzorger voordragen

U kunt een mantelzorger voordragen voor het mantelzorgcompliment als u:

 • als professional  betrokken bent bij de persoon die wordt verzorgd. Bijvoorbeeld als een medewerker van thuiszorg, huishoudelijke hulp of fysiotherapeut.
 • als vrijwilligers betrokken bent bij de persoon die verzorgd wordt.
 • medewerker bent bij Sedna

De persoon die door de mantelzorger wordt verzorgd, kan zijn of haar mantelzorger dus niet voordragen.

Uitbetaling

Als u in aanmerking komt voor het mantelzorgcompliment, ontvangt u dit in de maand juni. Heeft u vorig jaar een mantelzorgcompliment ontvangen? Dan krijgt u een brief om te controleren of uw situatie is gewijzigd. Verder hoeft u niets te doen. 

Als de aanvraag na juni bij de gemeente binnenkomt, ontvangt de mantelzorger het bedrag zodra de aanvraag is goedgekeurd. 

 

Contact met de gemeente

Wij werken alleen op afspraak. Wilt u een afspraak maken? Of heeft u een vraag en kunt het antwoord niet vinden op deze website? Neem dan contact met ons op.

Telefoon 14 0591
E-mail Contactformulier
WhatsApp 0611198769
Adres Raadhuisplein 1, Emmen

Contact met de zwembaden

www.zwemmeninemmen.nl

Openingstijden gemeentehuis

Maandag 08.30 - 16.30 uur
Dinsdag 08.30 - 16.30 uur
Woensdag 08.30 - 16.30 uur
Donderdag 08.30 - 19.00 uur
Vrijdag 08.30 - 16.30 uur

Hoe beoordeelt u onze site?

Werk mee met ons tevredenheidsonderzoek. Vaker meedoen met onderzoeken? Meld u dan aan voor ons klantenpanel.

© 2022 Gemeente Emmen