Landschap met water en bomen

Maak er wat van

02 augustus 2022
Column burgemeester

Anja zit me in haar rolstoel al op te wachten in haar kamer op de zorgboerderij. Ze stuurde mij een mailtje om een keer te komen kijken, “en dan kunnen we ook samen een stukje fietsen”. Anja heeft de beschikking over een slaapkamer en een keukentje. Ze is blind en heeft een vervelende spierziekte. Toch valt haar vrolijkheid meteen op. Opgewekt vertelt ze me over haar leventje. Zo legt ze me trots uit hoe het apparaat werkt dat de krant voorleest. Er dreigen onweersbuien. We besluiten het duo-fietsen te laten. In plaats daarvan leidt ze me door het aangrenzende parkje. Ze kent er elk plekje. Bijzonder om uitleg te krijgen van een vrolijke blinde gids. Bij terugkomst drinken we een kopje koffie met de andere net zo vrolijke bewoners. 

Een paar dagen later heb ik wel meer dan honderd rolstoelers om me heen. De Rolstoelvierdaagse van De Holdert is inmiddels een begrip. We lopen de slotavond mee. Ook hier is iedereen even blij. Het is prachtig weer en we hebben een mooie ronde door het centrum voor de boeg. Wij mogen een oude meneer voortduwen, die honderduit praat. “Ja, die Coronatijd was heel beroerd. Ik had gelukkig nog een balkonnetje. Maar zo’n hele dag in je eentje gaat rap vervelen. Gelukkig kunnen we nu weer naar buiten”. Daar kan ik me iets bij voorstellen. We babbelen en maken wat grappen. Hij vindt het wel leuk als ik hem even op de overweg laat staan. 
Bij terugkomst op het Raadhuisplein worden we ontvangen met bloemen en een fanfare. Ik zie iedereen in de rolstoel lachen, “wat was het fijn, burgemeester”. Prachtig gezicht, zo’n enorme kring met vrolijke oude mensen , die met moeite de gladiolen kunnen vasthouden. Er wordt nog een mooi bedrag opgehaald voor de Alzheimerstichting. De mensen kunnen er weer maanden tegenaan. 

Het valt me vaker op. Mensen met allerlei beperkingen proberen er het beste van te maken zonder al teveel zeuren. Op bezoek bij de zestig jaar getrouwde echtparen hoor ik het ook: “nee, het gaat nog prima hoor”. De oude lijven rammelen aan alle kanten, het wemelt van nieuwe knieën en heupen, maar er wordt nooit gemopperd. Terwijl de vrouw moet toekijken, leert de man op hoge leeftijd koken via pakketten van ‘Hello Fresh’. “En dan mag ik hem niet storen burgemeester, want hij moet zich concentreren”. Prachtig. 
Ze maken er ondanks alles het beste van. We kunnen wat leren van de ‘nietklagenmaardragen-generatie’. Zoals Ernie en Bert zingen: 

“Maak er wat van, maak er wat van
Als je ontevreden bent
Nou doe daar dan wat an
Maak er wat van, maak er wat van
Moet je maar eens kijken wat je allemaal niet kan”. 

Chat met een medewerker