Landschap met water en bomen

Koop lokaal

14 november 2023
Column burgemeester

Er staat zowaar een zondag zonder afspraken in de agenda. Dat is lang geleden. Eerst maar een krantje en een croissantje, hardlopen kan later ook nog wel. “We hebben een stroomstoring,”, hoor ik als ik de woonkamer binnenkom. Vrouwenemancipatie heeft niets dan goeds gebracht, maar hulp bij technische vraagstukken blijft vaak toch een zaak voor de man. Dan ben je bij mij niet helemaal aan het juiste adres. Mijn vader had een aannemersbedrijf en dat kweekt buitengewoon onhandige zonen. En zo sta ik in pyjama geïnteresseerd in de meterkast te kijken. Ik constateer dat vijf van de negen stoppen zijn uitgeslagen. Ook een grote knop staat naar beneden. Daarom doet de vriezer het ook niet. Nu hebben we niet zo’n voedselvoorraad als mijn moeder had. Zij kon met gemak overwinteren vanuit de vriezer. Maar het is toch zonde als het spul ontdooit en bederft.
Ik kijk op mijn I-Phone (de computer staat ook uit) wat te doen. Ah gelukkig, het wemelt van de adressen in de categorie “Onze spoedservice staat 24/7 klaar”. Na een kwartier kom ik erachter dat het toch iets minder simpel is. Bij de een krijg ik een voicemail. Bij de ander moet je eerst een uitgebreid formulier invullen met “de aard van de klacht”. En bij de meeste nummers wordt niet eens opgenomen. Dan heb ik eindelijk beet: “Hoi, met Peter”. Niet meteen gaan ergeren aan die Amerikaanse gewoonte om de telefoon op te nemen met het noemen van je voornaam. Ja, Peter wil graag komen. Mooi. Ik geef desgevraagd mijn postcode. “Maar dat is ergens in het Noorden, “ zegt monteur Peter. “U denkt toch zeker niet dat ik op zondag vanuit Delft naar het Noorden ga”. Dat stond niet erbij.
“Maar je kent toch genoeg mensen in de gemeente,” zegt mijn vrouw hoopvol. Ze heeft gelijk (nooit meteen toegeven mannen). Ik stuur een appje naar Harwig, groot installatiebedrijf. Binnen 5 minuten krijg ik antwoord. Even later belt een leuke monteur, die me instrueert hoe ik 4 stoppen weer aan de praat krijg, “dan kom ik morgen meteen wel even kijken naar de oorzaak”. Omdat de vriezer nog steeds uitstaat, bel ik Interart, waar we de keuken kochten. De baas komt zelf wel even, en legt snel een verlengsnoertje aan. Dat soort service krijg je niet als je een keuken uit Duitsland haalt. De volgende ochtend ontdekt Harwig meteen het probleem, en herstelt het.
Zo blijkt maar weer, koop lokaal. We hebben het makkelijk in de Weerdingerstraat. Daar kunnen we vrijwel alles kopen en dat doen we ook: de supermarkt, de fietsenzaak, de racefietszaak, de schoenmaker et cetera. We kunnen er zelfs rustig dood gaan met een aula, grafstenenwinkel en kerkhof om de hoek.

Chat met een medewerker