Landschap met water en bomen

Keuzes

28 mei 2024
Column burgemeester

Stel je bent een ervaren vrachtwagenchauffeur. Je rijdt op een niet al te brede weg en je gaat de bocht door. Ineens zie je aan de rechterkant twee mensen lopen. Net als je denkt uit te wijken naar links, zie je een fietser tegemoet komen. Je kan niet meer remmen en er niet tussendoor. Wat doe je? 
In een flits zie je dat de twee mensen rechts een bejaard stel zijn, en de fietser een meisje van een jaar of 12. Wat doe je? 
En net als je denkt een keuze te hebben gemaakt, zie je nog een optie. Rechts van de weg, vlak voor de oudjes staat een dikke boom. Uit ervaring weet je dat je een aanrijding tegen zo’n boom waarschijnlijk niet overleeft. Wat doe je? 

Het is een situatie waarin meerdere keuzes mogelijk zijn. Het gaat niet om goed of fout. Want in bovenstaand voorbeeld kan je moeilijk zeggen welke optie de beste is. Bovendien maakt iedereen een persoonlijke afweging. Misschien is de vrachtwagenchauffeur wel weduwnaar en heeft hij thuis de zorg over 5 jonge kinderen. 
We hebben het over dit soort dilemma’s met een groep vrienden. Er ontstaan allerlei indringende gesprekken aan de hand van diverse beschreven kwesties. Daarbij is het niet eens zo interessant welke keuzes iedereen persoonlijk maakt. Het gaat er vooral om waarom je die bepaalde keuze maakt. 

We gaan steeds uit van een bepaald beroep. Neem de cardioloog. Hij heeft een tweeling in behandeling met dezelfde hartafwijking. Inmiddels zijn ze alle twee 25 jaar en beiden hebben een donorhart nodig om te kunnen overleven. Naar schatting hebben ze elk nog een maand te leven. Onverwachts komt er een donorhart beschikbaar. Slechts één van de twee kan het donorhart krijgen. 
Jij bent de cardioloog en moet kiezen. 
Je vindt het lastig en gaat op onderzoek uit. De ene is heel sportief en heeft een gezonde leefstijl. De ander is aan de dikke kant en komt nauwelijks van de bank. Beïnvloedt dat de keuze? 
Of om het nog ingewikkelder te maken: de een heeft vanaf de geboorte een beperking, de ander is succesvol lerares op een basisschool. 

Of neem de piloot. Vlak nadat je bent opgestegen met een volgetankt vliegtuig, wordt een passagier onwel. Hij is acuut in levensgevaar. Een andere passagier die ervaren dokter is, zegt dat de zieke doodgaat als hij niet binnen een half uur in het ziekenhuis is. Het volgetankte vliegtuig is te zwaar om spoedig veilig te kunnen landen. Er is een kleine kans dat de landing mislukt. Wat te doen?
Kies je voor het leven van de zieke passagier, met het kleine risico dat een heel vliegtuig crasht? 

Het leven hangt van ingewikkelde keuzes aan elkaar. 

Chat met een medewerker