Landschap met water en bomen

Kerkje

23 april 2024
Column burgemeester

Het gebeurde al bijna een jaar geleden. Het was een van de eerste keren dat de hele ‘Koningsdag-ploeg’ in Emmen was. We gingen aan de wandel voor een mogelijke route van de Koninklijke familie. Ook de NOS liep mee, altijd op zoek naar mooie plaatjes. Koningsdag is tenslotte ook een van de best bekeken live-programma’s op de televisie. 
Na de wandeling drinken we op het gemeentehuis een kopje koffie. Het gezelschap is reuze enthousiast over een route dwars door het centrum. Mooi om te horen hoe mensen ‘van buiten’ met waardering spreken over onze “binnenstad”. Geen mens in Emmen zegt ‘binnenstad’, maar ik laat het maar even zo. 
De regisseur van de NOS neemt het woord en zegt: “en weet u wat ik zo mooi vond burgemeester?”. Ik ben benieuwd. Het Raadhuisplein, het Rensenpark, de mensen? “Dat kerkje, werkelijk prachtig. Het lijkt alsof je in een Frans stadje bent beland”. 
Ik ben even in verwarring. Als je al jaren in Emmen woont, denk je alles in het centrum wel zo’n beetje te hebben gezien. Is er dan nog ergens een klein kerkje verstopt?  Zoals je wel eens ziet bij synagoges of Doopsgezinde kerken. Een beetje verscholen, om in het verleden gedonder te voorkomen.
Hij ziet mijn twijfel: “Ik bedoel dat kerkje tegenover de Hema, prachtig met al die bomen er omheen”. 
De Emmenaren in het gezelschap beginnen te lachen. Ik zeg: “u bedoelt onze Grote Kerk? Dat kerkje is onze Grote kerk?” Ik geef toe dat het niet de Sint Pieter is, maar om onze Grote kerk nu kerkje te noemen, is ook weer zo wat. Het breekt het ijs en we lachen er met elkaar om. Als er wat meer gelachen zou worden in de wereld, zou de wereld er een heel stuk beter voor staan. 

Het heeft ook wel wat: kerkje. Je zegt het ook wel eens na een vakantie: “en midden in dat leuke dorpje stond zo’n prachtig kerkje”. En we mogen trots zijn op onze Grote Kerk. In de kerk vinden uiteraard religieuze bijeenkomsten plaats. Maar er is ook ruimte voor heel veel culturele activiteiten. Daarbij doen  de ‘culturele kosters’ Henk Folkerts en Joukje Dijkstra prima werk. De samenwerking tussen de kerkelijke gemeenten en de Stichting Grote kerk Cultureel is heel goed. Ik mag de onafhankelijk voorzitter zijn van de commissie die daar toezicht op houdt. Afgelopen week blikten we in de vergadering terug op een goed jaar 2023. Er waren mooie concerten, veel exposities en allerlei soorten evenementen. De sfeer en akoestiek van de Grote Kerk lenen zich uitstekend voor heel veel gebeurtenissen. 
Zaterdag loop ik er met de Koning langs. En dat hij dan zegt: “mooi kerkje burgemeester”. De Koning spreek je nooit tegen. 

Chat met een medewerker