Landschap met water en bomen

Jennette Mooibroek wint Lies van Urk prijs 2024

11 maart 2024
Algemeen nieuws

Jennette Mooibroek van Patiëntenvereniging Niet Aangeboren Hersenletsel heeft vrijdag 8 maart de Lies van Urk Stimuleringsprijs Emancipatie gewonnen. Dit was tijdens de viering van de Internationale Vrouwendag in het Atlas Theater. De prijs werd uitgereikt door Guido Rink, wethouder emancipatie. De prijs bestaat uit een wisseltrofee en een geldbedrag van duizend euro.

Lotgenotencontact en zelfmanagementweekenden

Jennette krijgt de prijs voor haar grote inzet voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). Door het organiseren van lotgenotencontact en zelfmanagementweekenden biedt zij mensen met NAH een luisterend oor, praktische tips en de mogelijkheid om ervaringen uit te wisselen. NAH ontstaat na bijvoorbeeld een hersenbloeding, herseninfarct, tumor of ongeval. Jennette heeft zelf ook NAH.

Stemmen en jury

Inwoners van Emmen konden kandidaten aandragen waaruit de jury drie organisaties heeft gekozen. Vervolgens kon er gestemd worden op deze drie genomineerden. De jury nam uiteindelijk het definitieve besluit. In de jury zaten de dochters van Lies van Urk; Annebeth en Eva, raadslid Vianna Spang en de winnaar van 2023 Maartje van Wagensveld. 

Andere genomineerden

De andere genomineerden waren het Sexual Assault Awareness (SAA) project Emmen en Petje Af Zuidoost Drenthe. Het SAA project is opgezet door Danique, Isabelle, Sarah en Megan van het Carmelcollege Emmen. Het project maakt seksueel overschrijdend gedrag onder jongeren bespreekbaar en biedt erkenning en herkenning. Ook vrijwilliger Bart Lanting van Petje Afwas genomineerdBij deze stichting zetten vrijwilligers zich in om kinderen (10-14 jaar) nieuwe ervaringen te laten opdoen en in aanraking te brengen met beroepen en rolmodellen die ze van huis uit niet mee krijgen.

Lies van Urk

Lies van Urk was de eerste vrouwelijke wethouder in de gemeente Emmen. Zij was in haar werk en op persoonlijke titel een groot voorvechtster voor emancipatie. Zij overleed plotseling in 1990 tijdens een vergadering in het gemeentehuis. Ter nagedachtenis aan haar is de Lies van Urk prijs ingesteld. 

Chat met een medewerker