Landschap met water en bomen

Jasmijn

25 juni 2024
Column burgemeester

Het was weer zo’n weekend met alles erop en eraan. Het begon al op vrijdag met een reünie van de burgemeesters die in 2007-2008 zijn gestart. We deden een basisopleiding en verloren elkaar niet meer uit het oog. Sommige zijn al met pensioen, een ander overleed vroegtijdig, maar de meeste zijn nog met veel plezier aan het werk. 
Dat ben ik ook op zaterdagochtend met de opening van ‘Fable & Fantasy’. Voor de vijfde keer wordt het bijzondere feest gehouden in het Rensenpark. Ik doe de opening door met een messcherpe bijl een touw door midden te hakken. 
In de middag ben ik bij serviceclub de Lions met gasten uit Münster. We krijgen een rondleiding in de altijd fraaie Nabershof. 
’s Avonds ben ik te gast bij Ericarré, een muziekspektakel in ons eigen Atlas-theater. Razend knap hoe een club getalenteerde amateurs een prachtige productie neerzet. Op naar Carré, zeg ik in mijn dankwoord. 

Allemaal leuke gezellige zaken. Dat is de veiling bij de Emmer Haringparty ook. Elk jaar komt een groep ondernemers in Valthe bij elkaar om daar de eerste haring te proeven en elkaar te ontmoeten. Ik ben weer gevraagd als veilingmeester. Ook dit jaar gaat de opbrengst naar ‘Villa Joep’. Die organisatie helpt het onderzoek te versnellen om de kans op genezing van ‘neuroblastoom’ te vergroten. Dat is een van de meest agressieve vormen van kinderkanker, waaraan jaarlijks zo’n 25 jonge kinderen sterven. Bij de aftrap van de veiling houd ik een interview met Emmense ouders. Zij verloren vorig jaar hun zoontje van 11 maanden aan deze vreselijke ziekte. Het is muisstil in de zaal als ze geëmotioneerd hun verhaal vertellen: “in drie maanden veranderde hij van een vrolijk mannetje in een doodziek kind”. Het zijn van die verhalen, waarna je je voorneemt om nooit meer te zeuren over klein leed. Ik bedank ze ontroerd.. Het oprechte verhaal leidt tot een succesvolle veiling, waarin we in 1 uur 25.000 euro (!) ophalen. 

Een dag later mag ik deelnemen aan nog zo’n beladen feestje: een wandeltocht in de strijd tegen kanker. Een groep studenten heeft in korte tijd een geweldig evenement georganiseerd. We kunnen vanaf het Raadhuisplein verschillende afstanden lopen; de sponsoropbrengst is ook weer voor het onderzoek naar de bestrijding van kanker. 
Ik loop de 5 kilometer met Jasmijn, die botkanker maar net overleefde. Ze is tien jaar, maar heeft het doorzettingsvermogen van een honderdjarige. Het is een hele inspanning voor haar. Maar al babbelend en grappend halen we de eindstreep. 
Ik loop wel vaker 5 kilometer, ook wel hard. Maar zelden veeg ik bij de finish een traan weg. Op het podium geven we samen een cheque van 171.000 (!) euro aan de organisatie. Jasmijn is moe maar straalt. 

Chat met een medewerker