Ik pas
Stel, ik zou een maand geen hagelslag mogen eten. Dat zou lastig worden. Of een maand geen boek lezen. Daar word ik al meer nerveus van. Of een maand de Drie Dochters niet zien. Dat wordt al op het randje van overleven.
Daarmee vergeleken is ‘een maand zonder alcohol’ niet zo’n opgave. Ik drink graag een wijntje, het liefst zo nu en dan bij een goede maaltijd. En als het warm is, sla ik een biertje ook niet af. Vroeger dronk ik met mijn lieve vader nog wel eens een ‘jonkie’. Sinds zijn overlijden heb ik nooit meer jenever gedronken; de laatste Bokma ging naar de overbuurman.
Dus toen ik werd benaderd om weer mee te doen aan de ‘Ik Pas-actie’ twijfelde ik geen moment. Die maand zonder alcohol zou ik wel overleven. Als je daarover wel zou twijfelen, dan is dat meteen een reden om deel te nemen. Alcohol drinken is geen doodzonde en met mate lekker. Maar als je er niet aan moet denken om een maand te stoppen, dan heb je wel een probleem.
Helaas geldt dat voor veel mensen. In de verslavingszorg wordt onderscheid gemaakt tussen ‘probleemdrinkers’, ‘zware drinkers’ en ‘alcoholisten’. Probleemdrinkers zijn mensen die veel drinken en daardoor allerlei problemen hebben, zoals gezondheidsklachten, gedoe in de relatie of op het werk. Je wordt een ‘zware drinker’ genoemd als je tenminste 1 keer per week meer dan zes glazen drinkt. Als dat overgaat in dagelijks gebruik, en dat ook niet kan stoppen, dan ben je al snel een ‘alcoholist’.
Het zal duidelijk zijn dat overmatig alcohol veel problemen oplevert. De kans dat je oud wordt, maak je in ieder geval een stuk kleiner. Wie dan leeft, wie dan zorgt. Maar op de korte termijn zorgt teveel alcohol drinken voor allerlei problemen in het dagelijkse leven. En dan heb ik het nog niet over het grote risico van deelnemen aan het verkeer met teveel alcohol.
Een nog groter risico vormt alcoholgebruik onder jongeren. Een kwart van de jongeren tussen 12 en 16 drinkt met regelmaat alcohol. De bekende professor Scherder kan boeiend en overtuigend vertellen hoe schadelijk alcohol is voor de ontwikkeling van een puberbrein. Bovendien maakt het jongeren kwetsbaar; zo zijn dronken meiden een makkelijke prooi voor allerhande fout volk.
Bij jongeren onder de 18 is het advies heel makkelijk: ‘Nix’.
Voor drinkende volwassen geldt het medische advies: drink niet of met mate. Geloof geen fabeltjes dat alcohol bijvoorbeeld goed is voor hart- en bloedvaten. De gezaghebbende Gezondheidsraad adviseert: “drink niet of niet meer dan 1 glas per dag”.
De ‘Ik Pas-campagne’ kan je daarbij helpen. Je krijgt veel adviezen. En met duizenden deelnemers sta je sterker dan alleen voor je eigen tapkast.