Het raadhuisplein in Emmen

help-support iconHulp bij het stemmen

Heeft u een lichamelijk of visuele beperking en gaat u stemmen? Dan kunt u een medewerker van het stembureau vragen om u te helpen. U kunt ook zelf iemand meenemen die u helpt. In onze gemeente  hebben wij een loep met verlichting beschikbaar. Op het stembureau gemeentehuis (Raadhuisplein 1) is het  voor blinden en slechtzienden mogelijk om met een soundbox en stemmal te stemmen. Ook is er een kandidatenlijst in braille beschikbaar bij de informatiebalie op het gemeentehuis in Emmen. 

Loep met verlichting

Wanneer u moeite heeft met lezen, kunt u gebruik maken van een loep met verlichting. In alle 64 stembureaus is zo’n loep aanwezig. Vraag een medewerker van het stembureau als u zo’n loep wilt gebruiken. 

Stemmal en soundbox 

Voor inwoners die slechtziend zijn of die niet goed kunnen lezen hebben wij een stemmal en soundbox. Deze is alleen beschikbaar in het gemeentehuis (Raadhuisplein 1). Ga dus in het gemeentehuis stemmen als u hiervan gebruik wilt maken. 

Hoe werken deze stemmal en soundbox?

Een medewerker van het stembureau legt uw stembiljet in een speciaal ontwikkelde mal met gaatjes. Via de soundbox met koptelefoon hoort u welke partijen en kandidaten op de lijst staan. En ook het nummer van de partij en kandidaat. Op de mal zijn de partijen met voelbare cijfers en in braille aangegeven. U gaat naar de partij waarop u wilt stemmen. Dan telt u de gaatjes en kiest u de de desgewenste kandidaat. Met het potlood maakt u het gewenste vakje rood.