Landschap met water en bomen

Het kon veel minder

30 april 2024
Column burgemeester

De Koningsdag was al bijna voorbij, toen het laatste interview werd gegeven. In de studio van ZO34 hadden we een rechtstreekse verbinding met het programma “Met het Oog op Morgen”. Vanaf zeven uur in de ochtend zit je in een soort achtbaan van praten en emoties. Maar ik word er redelijk voor betaald. Dus ik reageerde enthousiast op de vraag die al tig keer was gesteld: “wat was voor u het hoogtepunt van de dag”? 
Aan het eind van de dag heb je de film wel tien keer in je hoofd terug gedraaid. Al was het maar omdat iedereen wel teruggreep op een mooi moment. En er waren heel veel mooie momenten. De ontvangst met de altijd vrolijke Kinderburgemeester Kirsten. De vele dansers. De geweldige muziek met allemaal Emmense artiesten: Bouke, Jannes, Carina Vinke, Rosa da Silva en natuurlijk Lohues. De overal zichtbare ‘doedels’. De G-voetballers die beter voetbalden dan de Koning. De presentatie van onze circulaire economie. De geweldige show in Wildlands (“de mooiste dierentuin van Nederland, Koning”). 
En natuurlijk was het een heel mooi moment dat de Koning op het podium vele duizenden Emmenaren toesprak. Nu weten die Emmenaren wel dat “Emmen een stad is waar je heel graag wil wonen”, zoals de Koning zei en De Volkskrant kopte. Maar belangrijker is dat meer dan 2 miljoen mensen het op t.v. ook eens konden horen van iemand die in Wassenaar woont: “het kon veel minder”.  
Dat zijn de momenten waarvoor je het als gemeente doet. Koningsdag is best een prijzig feestje. Dan moet je wel kunnen uitleggen waarom je het doet. De gemeente Emmen is prachtig, maar kan best een Koninklijk steuntje in de rug gebruiken. Dus ik zei ook in het laatste interview bij ‘Met het Oog op Morgen’ oprecht dat ik dat een heel mooi moment vond. 
Maar, even onder ons Emmenaren, er was eigenlijk een nog veel mooier moment. Halverwege de route zat Jasmijn te stralen. In haar rolstoel, herstellende van een beroerde ziekte, die haar bijna niet langer liet leven dan een jaar of tien. Zij was het stralende middelpunt van het kampioenschap van FC Emmen. Ik nam de gok door de Koning in te fluisteren dat het misschien wel leuk zou zijn om haar ook even te ontmoeten. Ik vertelde kort wat over haar voorgeschiedenis. De Koning is ook vader van drie gezonde dochters en stapte zo op haar af. Even later schoof ook de Koningin aan. 
Natuurlijk, Koningsdag levert heel veel goede publiciteit op voor onze mooie  gemeente die zo vaak wordt onderschat. De prachtige foto’s van vrolijke inwoners gaan de hele wereld over. Maar die ene stralende blik van Jasmijn was voor mij het moment van de dag. 

Chat met een medewerker