Landschap met water en bomen

Gezond eten

07 december 2022
Column burgemeester


Een snackbar in Emmen organiseert een eetwedstrijd: ‘frikandellen eten’. Het Dagblad van het Noorden wijdt er twee artikelen aan. In de voorbeschouwing lezen we dat er niet mee gegooid mag worden. Bovendien leidt ‘braken’ tot diskwalificatie. Tja. De volgende dag lezen we dat de winnaar er veertien in een half uur naar binnen heeft gewerkt.
Het kan nog erger. In Amerika staat het record hotdogs eten op 74 (!) in tien minuten. In een andere eetwedstrijd werkte de winnaar 12 hamburgers met mayonaise in drie minuten naar binnen. En zo zijn er wel meer (vr)eetwinnaars: 36 knoflooktenen in 1 minuut (brrr), 101 taco’s in 8 minuten en 14 hardgekookte eieren in 58 seconden.
,,Vrijheid blijheid”, zou mijn lieve vader zeggen. Zo reageren veel krantenlezers niet. Zij vinden het bespottelijk dat hun krant zoveel aandacht besteedt aan deze rare wedstrijden.
Dat kan mij niet eens zoveel schelen. Ik gun de winnaar van de frikandellenwedstrijd zijn ereronde. En er staan wel meer onbenullige zaken in de krant.
Toch had het de krant gesierd als ook de andere kant van de eetwedstrijd was belicht. Zo lezen we ook over de toenemende belangstelling voor de voedselbanken. Honderden mensen maken gebruik van dit prachtige initiatief. Dat zijn allemaal mensen die maar wat graag hooguit 2 en niet 14 frikandellen opeten. Maar het geld voor een maaltijd ontbreekt nog wel eens. Hoe zouden deze mensen de berichtgeving over ‘eetwedstrijden’ lezen?
Bovendien zou er nog wel meer aandacht mogen zijn voor gezond eten. Natuurlijk, er is nog niemand dood gegaan aan een patatje eten op zijn tijd. En ook zo nu en dan 1 frikandel naar binnen werken, is te overleven. Maar het wordt anders alsof je doet voorkomen dat gezond eten er niet toe doet. Ik moet nog altijd denken aan dat jongetje van tien jaar op een vakantiekamp in Zuidoost-Drenthe. Daar zorgen leuke ‘kookmoeders’ een hele week voor lekker en gezond eten. Bij een van de maaltijden vroeg het jongetje wat dat ‘gele ding’ was op zijn bord. Het bleek een gekookte aardappel. Hij was tien jaar en kende een aardappel alleen als frites…
Het Dagblad revancheert zich een paar dagen later met een uitstekend artikel over gezond eten. Daarin halen ze diverse onderzoeken aan waarin het belang van goed eten wordt aangetoond. Het gaat om voldoende fruit, groente, volkorenproducten en peulvruchten. Er bestaan de wereld aan gezonde recepten die met deze ingrediënten te maken zijn. De prachtige kookboeken Emmen aan Tafel of Koken met (Roelof) Keen hebben smakelijke voorbeelden. En anders is internet er nog (tip: ‘AH recepten gezonde voeding’).
En tegen de snackbar van de frikandellenwedstrijd zeg ik: niet meer doen, dan kom ik nog wel eens een patatje halen.

Chat met een medewerker