Landschap met water en bomen

Geluk

13 augustus 2024
Column burgemeester

Het woord ‘gelukkig’ gebruiken we vaak wat losjes. “Gelukkig vond ik mijn sleutels snel weer terug”. “Gelukkig ging het onweer over”. “Gelukkig waren er weinig files”.
Maar in ‘gelukkig’ zit het woord ‘geluk’. En dat is een veel ingewikkelder begrip. Geluk is heel belangrijk. Maar wat is het precies? En hoe krijg je geluk? Of hoe houd je geluk? 
Zo kreeg ik een interessant boek over “Geluk” (daar word ik veel gelukkiger van dan van wijn of bloemen). Leo Bormans schreef “The New World Book of Happiness”. Het is me een raadsel waarom de titel in het Engels is, want het is een gewoon Nederlands boek. 
Het begint met een moment van geluk, dat de meeste mensen wel kennen. De schrijver moet zijn kleinzoon van 4 ophalen van school. Hij staat voor een “wirwar van 25 uitgelaten kleuters. In een seconde kruisen onze blikken. Hij lacht. Hij pakt zijn spullen bij elkaar. En hij komt naar mij toe. Niets anders telt nu nog. Niet voor hem en niet voor mij”. 
(Groot)ouders kennen ongetwijfeld dit soort geluksmomenten. Ik schreef een keer een veel gelezen column over samen zwemmen met een 10-jarige dochter. En daarna een patatje aan de rand van het zwembad, terwijl ze honderduit babbelt (“weet je pap,…). 

In Nederland hebben veel mensen ervaring met geluk. Je zou het soms niet zeggen, maar we wonen in een land waar de mensen wonen die zeggen overwegend heel gelukkig te zijn. Nederland staat op plek 4. Finland op 1 , Afghanistan op plek 185. 
Terwijl ik het boek doorblader, word ik overladen met tips voor een nog gelukkiger leven. Honderd experts uit 50 landen hebben meegedacht. Ondanks de diversiteit zijn er ook de nodige overeenkomsten te ontdekken. 
Zo wijzen veel deskundigen op het belang van goede sociale relaties. Geluk vind je nooit in je eentje. Je kan een geweldig maal in je eentje naar binnen werken. Maar dezelfde maaltijd met een club fijne vrienden opeten, leidt tot meer geluk. 
Uit onderzoek blijkt ook dat je gelukkiger wordt naarmate je positiever in het leven staat, hoopvoller. Dat kwam ook al naar voren uit dat andere fascinerende boek “de meeste mensen deugen” van Rutger Bregman. Je zou het soms wel eens anders denken, maar bijna iedereen wil het beste voor een ander. 
En zo wemelt het van de geluks-tips. Beteken wat voor een ander, steun mensen die het moeilijk hebben. Bedenk waar je nog steeds dankbaar voor bent en koester dat. Geniet van de natuur om je heen. Bewonder sterke punten van een ander. Investeer in ervaringen in plaats van in (meer) spullen. Geef geld aan wat jij goede doelen vindt. Zoek meer direct menselijk contact dan het zoveelste appje of een column over geluk… 

Chat met een medewerker