Landschap met water en bomen

Feestje

11 juli 2023
Column burgemeester

Het is een mooi geluid. Bijna zeshonderd kinderen in een sporthal hebben  plezier in het samen ontbijten. Naast mij staat een vrouw van mijn leeftijd, schat ik. “Wat een feestje,”, zeg ik. Ze beaamt het. “En vanavond heb ik nog een feestje,” zegt ze. “Ik ga naar Rammstein in het Stadspark.” Ik antwoord vaderlijk dat ze wel even mag oppassen met die gasten, voor je het weet beland je in de kleedkamer. “Nou, dat lijkt me anders ook wel een leuk feestje,” zegt ze schalks. Tja.
De kinderen rennen ondertussen met volle magen dwars door de sporthal heen. Ze gaan zo meteen op excursie naar een hele serie boerderijen. Wat een organisatie.

Ik heb het vaker gezien: waar een klein dorp groot in kan zijn. Nieuw Weerdinge bestaat 150 jaar en combineert dat met de traditionele Zuidenveldtentoonstelling. Het is “Feest in ‘t dörp”. In de aanloop trok er een nog letterlijk een enorme storm door het dorp. Maar vervolgens ging de cursus; “Naoberschap in de praktijk” van start: het hele dorp hielp mee opruimen.
Voorafgaand aan de opening keek ik naar een prachtige optocht: versierde wagens, de muziekband, fietsende vrolijke kinderen. majorettes etc. Het hele dorp en de omgeving was uitgelopen. Daarna hadden we de officiële opening op een prachtig feestterrein. Het weekend verliep voortreffelijk met de bekende ingrediënten, paardenwedstrijden, kermis, zeskamp en heel veel muziek met een biertje. Het weer zat mee, hoewel het wel bloedheet was. Groot compliment aan de vrolijke feestcommissie en het bestuur van Zuidenveld: het was een geweldig feestje.
Tussen de Zuidenveldbedrijven door mag ik een ander leuk feestje aankondigen: de Koning komt op Koningsdag naar Emmen. Natuurlijk wisten we in kleine kring al wat langer dat dit ging gebeuren. Maar vrijdagochtend mocht het nieuws dan echt naar buiten. De reacties zijn overweldigend. Ik had al gedacht dat veel mensen het een mooi feestje zouden vinden. Maar nu hoor ik op een enkele uitzondering na alleen maar goede geluiden. Dat merkt een landelijke televisieploeg ook als ik ze meeneem naar de markt. Ze kijken verbaasd rond naar de drukte: “en wat zijn de mensen hier aardig”. Nu weet de rest van Nederland het ook.
De volgende dag kom ik bij de eerste oefenwedstrijd van FC Emmen de harde supporterskern tegen: “mooi werk dat de Koning komt, maar hoe moet dat dan met het kampioenschap? Dat zou zo maar op de avond voor Koningsdag kunnen gebeuren”. We zijn er snel uit. Als dat gaat gebeuren (en we hopen het), hebben we meteen iemand bij de hand die de kampioensschaal kan uitreiken. Hij wordt er redelijk voor betaald. En dan weet hij meteen voor welke andere club hij voortaan moet zijn. Zo wordt het een nog leuker Koningsfeestje.

Chat met een medewerker