Landschap met water en bomen

Europa

02 april 2024
Column burgemeester

Wanneer we met de bus Brussel binnen rijden, valt ons de grote hoeveelheid politie op. Even denk ik dat het gemeentebestuur van Emmen groots wordt binnen gehaald. Maar dan bedenk ik dat onze excursie van de raad en het college gelijk valt met de Europese top. Toevallig, maar het geeft een mooi beeld van de hectiek. Hier gebeurt het. 
Middelste Dochter liep er in eenzelfde hectische periode stage vanuit haar universitaire studie. In het Huis van de Nederlandse Provinciën ontdekte ze het belang van Europa. Ironisch genoeg studeerde ze af aan de prestigieuze School of Economics in London. Daar woonden we een schitterende diploma-uitreiking bij, inclusief de bekende zwarte toga’s en de omhoog gegooide baretten. Een paar jaar later kwam de Brexit, waardoor de school een zware toekomst tegemoet trad. 


Als we ’s middags worden ontvangen door de directeur van het Huis van de Nederlandse provinciën, is het eerste wat hij vraagt hoe het met Middelste Dochter is. Attent. We krijgen een mooi inkijkje in de wereld van het Europees Parlement. Dat gebeurt door Pieter Faber, onze man in Brussel. We delen hem met de Noordelijke steden Groningen, Leeuwarden, en Assen. Door iemand ter plaatse te hebben, houden we permanent zicht op de kansen voor onze regio vanuit Brussel. 
Dat dat nodig is, blijkt wanneer we een bezoek brengen aan het Europees Parlement. Dat zetelt een paar honderd meter verderop in een enorm gebouw. Ook hier zijn de veiligheidsmaatregelen hoog. Na een controle als op een vliegveld, krijgen we een rondleiding. Een Europarlementariër vertelt ons over haar boeiende werk. Met meer dan 700 parlementariërs is het hard werken en dus keuzes maken. Zij is ruim 5 jaar bezig geweest met een moeilijk voorstel. Nu de eindstreep nadert (en de verkiezingen…) dreigt het toch te sneuvelen. ’s Avonds praten we hierover met zijn allen door in de gezellige binnenstad. 
De volgende dag begin ik met een rondje hardlopen. Dat valt nog niet mee in de heuvelachtige stad. 
Daarna krijgen we een presentatie over het Comité van de Regio’s. Hierin heeft ook onze eigen wethouder Guido Rink zitting. Daarmee heeft hij goede contacten, die van belang zijn voor Noord-Nederland. Tot slot krijgen we een presentatie over de lijn Den Haag-Brussel. Meer dan 100 ambtenaren proberen de standpunten van de Nederlandse regering zo goed mogelijk in Brussel aan de man te brengen. 
Het is goed om te horen dat het zinnetje “dat hebben ze in Brussel bedacht” een smoesje is van sommige Nederlandse politici. De besluiten in Brussel worden democratisch genomen door de vertegenwoordigers van de 27 lidstaten, inclusief Nederland. En in een tijd waarin de wereldvrede onder druk staat, zouden we hier wel eens wat zuiniger op mogen zijn. Ga stemmen op 6 juni. 

Chat met een medewerker