Landschap met water en bomen

Een lintje

03 mei 2022
Column burgemeester

Het is op het eerste gezicht een gewone doordeweekse dag. Een man meldt zich met een envelop aan de deur van de Grote kerk in Emmen. Bij de deur staan twee beveiligers. Binnen is het een drukte van belang. De man vraagt of hij naar binnen mag om een envelop af te geven. Daar is haast bij.

Hij wordt toegelaten. Nietsvermoedend gaat de man door de mensen heen op zoek naar de beheerders. Zij nemen de envelop aan en vragen de man dan plaats te nemen op een van de stoelen die vlak voor de kansel staan. Dan draait hij zich om en ziet vrouw en kinderen lachend staan. Hij is erin getuind.

En zo wordt de een na de ander met een smoesje naar de Grote Kerk gelokt. Het is ‘Lintjesregen’. En dan is het wel zo leuk als dat tot in de kerk een verrassing blijft.

Iedere burgemeester geniet van deze dag. Als het niet zo is, moet je snel wat anders gaan doen. Want wat is er mooier om namens de Koning mensen te bedanken die heel veel gedaan hebben voor de samenleving? In een bomvolle kerk herhaal ik dat nog maar eens in mijn openingswoord. ‘De meeste mensen deugen’, en in Emmen helemaal. Ik geloof niet zo in dat gemopper over een egoïstische samenleving waarin iedereen alleen maar met zichzelf bezig is. Meer dan ooit willen veel mensen wat betekenen voor een ander. De achttien inwoners die vandaag hiervoor worden onderscheiden, zijn slechts de top van een enorme berg hard werkende vrijwilligers.

In twee uur tijd worden de onderscheidingen uitgereikt. De een reageert rustig, zeg maar als een gewone Drent. Maar als ik van dichtbij de prachtige medaille opspeld, voel je de emotie. Mooi is ook om twee echtparen te onderscheiden. Eerst de man. De vrouw komt erbij voor de foto: ,,Da haj nie dacht hè”, zegt ze vrolijk. Als ze net weer zitten, roep ik de vrouw naar voren. Even wijst ze verbaasd naar zichzelf alsof er meer vrouwen zijn die vooraan zitten en die zo heten. ,,Ik?”. En als ze allebei na de toespraak trots voor de camera staan, die man een kus zien geven en horen zeggen: ,,Da haj niet dacht hè?.

Het blijft ook na afloop nog lang gezellig in de kerk. Een hapje, een drankje, vel foto’s (’vandaag is het gratis’), een enkele traan (’dat had mijn broer moeten zien’) en heel veel lachen. Er zijn ongetwijfeld veel meer mensen in Emmen die een lintje verdienen. Wacht niet te lang met aanmelden als u ook zulke mensen kent. De aanvraagprocedure neemt veel tijd in beslag. Het is de moeite waard. Vraag het maar aan achttien koninklijk onderscheiden Emmenaren.

Chat met een medewerker