Landschap met water en bomen

Driewerf FC Emmen

25 april 2023
Column burgemeester

Getrouwd zijn met een Friese vrouw is om meerdere redenen aan te bevelen.. Zo zing je met gemak het Friese volkslied mee in een wedstrijd van FC Emmen in en tegen Heerenveen: “klink dan en daverje fier yn it rûn”.
Het FC Emmen-weekend begon eigenlijk al een dag eerder. Op de fraaie golfbaan van Aalden hebben we een bijeenkomst voor leden van FC EmmenNaoberschap. Dat is de poot van de vereniging die zorgt voor allerlei maatschappelijke activiteiten in combinatie met voetbal. Denk bijvoorbeeld aan Scoor een Boek, Voetjebal voor de allerkleinsten en natuurlijk walkingfootball. Na mijn welkomstwoord als voorzitter, gaan we eerst een balletje slaan. Het zijn van die momenten in een drukke werkweek waarvan ik zeg: “en ik krijg er ook nog voor betaald”. We hebben plezier, doen aan beweging en golfen blijkt leuker dan gedacht. Na de tijd krijgen we een mooie presentatie van het Walking Football, voetballen zonder rennen. Goed voor de wat oudere mannen, die zo kunnen doen wat ze al jaren deden: voetballen.
In Heerenveen lijkt FC Emmen het eerste half uur ook bezig met walking football. Na 30 minuten staan we slechts met 1-0 achter en dat mag een klein wonder heten. Maar dan kantelt de wedstrijd. Dat maakt voetbal zo leuk: Ineens zie je een heel andere wedstrijd. Als we diep in de tweede helft met hard werken op 2-2 komen, zijn we al heel tevreden. Eindelijk weer een puntje op weg naar behoud in de eredivisie. Maar vlak voor tijd maken we dan toch nog de winnende goal. We springen op. Dat is niet zonder risico in sommige uit-stadions, maar in Heerenveen weten ze dat ik met een leuke Friezin ben (en naast de burgemeester zit). Het klinkt en het davert.
Maar toen moest het derde en mooiste moment van het FC Emmen-weekendje nog komen. Op zondagmiddag mag ik de aftrap doen voor de Bijzondere Eredivisie, ook een activiteit van FC Emmen Naoberschap. Het wordt gespeeld door eredivisie-spelers met een verstandelijke en lichamelijke beperking. Onder een fijn lentezonnetje doen de sterren van FC Emmen hun warming up. Natuurlijk moet de burgemeester ook een balletje meetrappen. Dat verveelt nooit. In een kort openingswoordje ga ik natuurlijk een avondje terug; Heerenveen staat ook hier aan de start. Maar dat mag de pret niet drukken.
Vanaf de tribune met de ouders zie ik de meiden en jongens van G-FC Emmen winnen van De Graafschap. De een kan wat beter voetballen dan de ander, maar dat geeft niets. Ruben loopt door zijn beperking niet zo hard, maar schiet des te harder. Als onze nieuw spits scoort, juicht hij als Ronaldo. En het publiek geniet net zo als op die gedenkwaardige avond in Friesland.

Chat met een medewerker