Afval auto van Area Reiniging

Diftar

In de gemeente Emmen hebben we sinds 1 januari 2022 een nieuw afvalsysteem: diftar. Dit betekent dat u betaalt per keer dat u de grijze container aan de straat zet. Of u betaalt per afvalzak die u in de ondergrondse container doet, als u in een flat, appartement of bovenwoning (hoogbouw) woont. Zo kunnen we het inzamelen van afval goed en betaalbaar houden en goed scheiden belonen. Diftar staat voor geDIFferentieerd TARief.

Logo Samen Verduurzamen
Wat kost diftar?

De afvalstoffenheffing bestaat uit een vast en een variabel tarief. Het variabele tarief is voor het aantal keer dat u de grijze container aan de straat zet of dat u de ondergrondse container opent om er een een afvalzak in te doen. Het vaste bedrag voor de heffing (het vastrecht) betaalt u zodat de vuilniswagens kunnen rijden en andere zaken die we moeten regelen als het gaat om afval. Voor de grijze containers komt Area twee keer per maand langs, maar u kunt dus ook een keer overslaan. 

Wat kost het?

Het vaste bedrag is € 220,- per jaar. Dit bedrag is voor een eenpersoons- en een meerpersoonshuishouden gelijk. Het variabele tarief per keer dat de container aan de straat staat is € 7,-. Per keer dat u de ondergrondse container opent om er een afvalzak in de doen, betaalt u € 2,-. Omdat we diftar nog maar net hebben, maken we voor de afvalstoffenheffing over het jaar 2022 een inschatting.  Zo denken we dat een gemiddeld huishouden van meer dan één persoon de container 12 keer per jaar aan de straat zet of 44 afvalzakken in de ondergrondse container doet. Zie de tabel hieronder.

  Container 240 liter aan straat Afvalzakken in ondergrondse container
eenpersoonshuishouden 8 x €7,- = €56 + € 220 = €276 26 x €2,- = €52 + € 220 = €272
meerpersoonshuishouden 12 x €7,- = €84 + € 220 = €304 44 x €2,- = €88 + € 220 = €308

 

Waarom hebben we diftar?

Afval dat we niet kunnen hergebruiken of recyclen, moeten we verbranden. De Rijksoverheid vraagt daarvoor veel belasting, omdat het niet goed voor het milieu is. Deze belasting stijgt ieder jaar en daarmee stijgt onze afvalstoffenheffing ook. Hier kunnen we als gemeente niets aan doen. We hebben daarom gekozen voor diftar. Hoe minder afval u in de grijze container gooit, hoe minder belasting wij hoeven te betalen en dat ziet u weer terug in het tarief op uw rekening. Kortom: als u uw afval goed scheidt, dan bent u goedkoper uit dan vorig jaar.

Doe het in 1x goed

De truc is om alle verschillende soorten afval in één keer in de juiste bak te doen. Dat is niet altijd even makkelijk, maar het levert u en ons wel geld op. Want hoe beter u uw afval scheidt, hoe meer afval we kunnen hergebruiken of recyclen en dat levert juist geld op. En u heeft minder restafval, dus betaalt u minder afvalstoffenheffing.

In welke container moeten de verschillende soorten afval?

We zien dat inwoners steeds minder restafval verzamelen. Dat gaat dus goed. Maar we zien ook dat er nog veel verkeerd afval in de andere containers zit. Twijfelt u in welke bak het afval moet? Op www.afvalscheidingswijzer.nl ziet u voor bijna elke soort afval in welke bak het moet. U kunt ook gebruik maken van de Area Afval app. 

PMD-afval

Bij PMD-afval gaat het om verpakkingen vanuit de keuken of de badkamer, dus niet vanuit de tuin. Makkelijk een overzicht hebben van wat wel en niet in de PMD-container moet? Kijk op www.afvalscheidingswijzer.nl of gebruik de Area Afval app.   

Vier gouden tips PMD-afval

  • Gebruik geen zwarte afvalzak, maar een doorzichtige zodat de afvalverwerkers meteen kunnen zien of u het juiste afval bij het PMD doet.
  • PMD gaat over verpakkingen uit uw keuken of badkamer. Dus geen plastic tuinspullen, zoals een gieter, tuinslang, emmer of zwembadje.
  • Zorg dat er zo min mogelijk eet- of drankresten in de plastic verpakkingen zitten. Het liefst zijn ze volledig leeg, maar omspoelen hoeft niet.
  • Het is belangrijk dat u het PMD-afval niet in elkaar schuift of stapelt. De verwerkingsmachine herkent het plastic, drankkarton of metaal dan niet meer. Omdat hij dan niet meer weet wat hij ermee moet doen, wordt het alsnog verbrand.
GFT/GFE afval

Groente-, Fruit- en Tuin- (GFT) of Etensafval (GFE) kunnen we recyclen en maken we compost en biogas van. Alle inwoners met een tuin hadden al een groene GFT-container aan huis. Inwoners in hoogbouw, dus in flats, appartementen en bovenwoningen hebben ook 'groen' afval, alleen zij hadden hiervoor geen container. Met de komst van Diftar hebben we besloten bij de zogeheten hoogbouw woningen ook GFE-zuilen te plaatsen. We wilden deze graag eerder willen plaatsen, maar door langere levertijden was dit helaas niet mogelijk. Daarom zijn we onze inwoners tegemoet gekomen door geen kosten te rekenen voor 10 zakken restafval. Op dit moment (tot 1 juli) plaatst Area alle 260 GFE-zuilen. Hierdoor wordt ook voor deze inwoners afval scheiden makkelijker en dat is goed voor milieu en portemonnee.

Luiercontainers

Per jaar gooit de gemiddelde inwoner zo’n 10 kilo aan luierafval weg. Dit moest eerst in de grijze (restafval) container. Dat betekent voor gezinnen met kinderen ‘in de luiers’ dat hun grijze container sneller vol is, waardoor ze meer betalen aan het variabele tarief. Daarom hebben we besloten om 33 speciale luiercontainers te plaatsen. Door de luiers apart in te zamelen jagen we gezinnen met jonge kinderen namelijk niet onnodig op kosten.

Milieupas uitbreiden

Een luiercontainer kunt u openen met uw milieupas, maar hiervoor moet uw milieupas wel geschikt zijn. Wilt u een luiercontainer kunnen gebruiken? Dan op de kunt u zich bij ons aanmelden via de pagina over luiercontainers.  Op deze pagina ziet u ook waar alle luiercontainers staan.

Medisch afval

Voorbeelden van (onvermijdbaar) medisch afval zijn stoma-, incontinentie- en dialysemateriaal. Heeft u een chronische, medische indicatie, waardoor u meer huishoudelijk afval produceert? Dan kunt u bij ons een vrijstelling aanvragen.

Contact met de gemeente

Wij werken alleen op afspraak. Wilt u een afspraak maken? Of heeft u een vraag en kunt het antwoord niet vinden op deze website? Neem dan contact met ons op.

Telefoon 14 0591
E-mail Contactformulier
WhatsApp 0611198769
Adres Raadhuisplein 1, Emmen

Contact met de zwembaden

www.zwemmeninemmen.nl

Openingstijden gemeentehuis

Maandag 08.30 - 16.30 uur
Dinsdag 08.30 - 16.30 uur
Woensdag 08.30 - 16.30 uur
Donderdag 08.30 - 19.00 uur
Vrijdag 08.30 - 16.30 uur

Hoe beoordeelt u onze site?

Werk mee met ons tevredenheidsonderzoek. Vaker meedoen met onderzoeken? Meld u dan aan voor ons klantenpanel.

© 2022 Gemeente Emmen