Landschap met water en bomen

De tweede helft

28 maart 2023
Column burgemeester

Ik zet het vaak op een kaart voor gepensioneerden: “veel geluk in de derde helft”. Maar daar ben ik nog lang niet aan toe. De Koning heeft op voordracht van de gemeenteraad ingestemd met een tweede helft. Ik mag nog zes jaar door voor een tweede periode als burgemeester in Emmen. Reden voor een feestje.
Dat begint door heel wat familie en vrienden uit te nodigen. In een druk bestaan pakken we elke gelegenheid aan om de meest dierbaren te ontmoeten. We hebben een gezellige voorwedstrijd in een van die leuke kroegen in Emmen. Daarbij hoort een lekker hapje, al is het maar omdat de nodige gasten ‘van over ver’ komen. En om ingezonden brieven te voorkomen: dat hapje betalen we zelf.
Daarna vindt de officiële raadsvergadering plaats. De Commissaris van de Koning is te gast voor een aantal officiële handelingen. Daarna volgen er allerlei toespraken, waar je altijd net wat mooier wordt voorgespiegeld dan je bent. Het doet me denken aan die prachtige tekst van Harrie Jekkers die vraagt om een mooie grafrede als hij nog leeft: “Kom maar langs/nu ik nog leef /noem me lief/ nu ik nog leef”. Dan heb je er nog wat aan. “Nu ik nog leef/wil ik sterven van geluk”.
Daarna gaan we met zijn allen naar het Bruggebouw waar heel wat belangstellenden zijn. Daar starten we met de presentatie van mijn nieuwe boekje*. Als een soort afronding van de eerste helft in Emmen, heb ik een selectie gemaakt van zes jaar elke week een column (met wat ‘gouwe ouwe’).
Het resultaat is een mooi vormgegeven boekje van zo’n 125 pagina’s: “Gelukkig in Emmen”. Het goede doel van de opbrengst was snel gevonden. Ik ben ambassadeur van de Stichting Isabelle. Het meisje van 8 verongelukte twee jaar geleden. De ouders hebben met een groot aantal dorpsgenoten het initiatief genomen om een kinderboerderij op te zetten in het centrum van Schoonebeek. Per verkocht boekje gaat er een tientje naar dit mooie doel. Dat kan ook door de belangeloze medewerking van de uitgeverij en de drukkerij. Terwijl mijn lieve drie dochters toekijken, ontroert het me om de ouders het eerste boekje aan te bieden. Een beetje troost in diep barre tijden.
Onder leiding van de bekende presentatrice Judith Regendorp (ook Emmen) sluiten we de avond af met een belangrijk thema: de democratie. Josse de Voogd geeft een mooie beschouwing over wat er allemaal in politiek Nederland en Emmen gaande is. De commissaris geeft een hoopvol nawoord. En daarna bleef het nog lang gezellig in het gemeentehuis. Op naar een hoopvolle tweede helft.

Het boekje is voor €12,50 te koop bij diverse plaatselijke boekhandels en bij de DA in Schoonebeek. Ook digitaal te bestellen via www.uitgeverijdrenthe.nlexterne-link-icoon

Chat met een medewerker