Landschap met water en bomen

Dadelijk doen

10 januari 2023
Column burgemeester

We zouden het haast zijn vergeten. Maar vorig jaar om deze tijd hadden we het er een stuk minder goed voor staan. Toen zaten we nog in een zware uitloper van de Corona-pandemie. Er mocht van alles en nog wat niets. De kerst- en nieuwjaarsfeestjes werden afgeblazen. En alle nieuwjaarsrecepties werden voor het tweede achtereenvolgende jaar geannuleerd. Het lijkt alweer een eeuwigheid geleden. Mooi hoe het geheugen vervelende gebeurtenissen snel in een hoekje zet. 
Nu kan alles weer los. Mensen zijn nog wel een beetje voorzichtig. Zo lijkt ‘de boks’ in plaats van handen schudden voor sommige mensen een blijvertje. Mooi is dat vrouwen bij recepties niet meer massaal worden gezoend. Dat is een slechte gewoonte van mannen die geen dochters hebben. Er zijn maar weinig vrouwen die dat op prijs stellen. 
Bij het begin van de grote Nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente voelt het haast als een soort reünie. Honderden mensen weten de weg te vinden naar ons mooie Atlas-theater. 
Het wordt een mooie avond, die weer als vertrouwd voelt. We hebben mooie muziek van het Veenkoloniaal Symfonie Orkest. Voormalig Emmenaar van het jaar Annemiek Drenth zingt de pannen van het dak. En we hebben mooie winnaars in de categorie ‘Emmenaar van het Jaar’ (Maik Reuvers ) en de ‘Culturele Prijs’ (Bernard Gepken). Ook stellen we onze nieuwe kinderburgemeester voor. Jayvion Hasewinkel  heeft er zin in om met de nieuwe kinderraad en de wethouders/burgemeester op pad te gaan. 
In mijn Nieuwjaarstoespraak stel ik dat er in Emmen veel goed gaat. Dat rechtvaardigt een optimistische blik naar de toekomst. We leven in de bijna gezondste stad van Nederland, het is hier veilig, mensen willen nog wat doen voor elkaar  en er is volop bedrijvigheid.
Toch is er ook enige reden tot zorg. De vreselijke oorlog in Oekraïne levert de verplichting om goede opvang te bieden aan de vluchtelingen. Maar de hoge energierekeningen als gevolg van die oorlog leveren veel hoofdbrekens op. Bovendien moeten we blijven werken aan de versterking van de sociaal-economische positie van de gemeente. 
Dat betekent het nodige huiswerk voor de gemeente. Dat willen we graag doen voor en met onze inwoners. We proberen de ‘Democratie Dichterbij’ te brengen. Dat doen we door de introductie van gebiedswethouders, een andere werkwijze van de raad en de instelling van een kinderburgemeester. Zelf blijf ik de contactpersoon voor de 35 dorpen en wijken die de ‘Erkende Overlegpartner’ zijn. 
Aan het slot haal ik de schilder Van Gogh aan, het is tenslotte het Van Gogh-jaar; “hoopvol uitzien naar betere tijden moet niet alleen een gevoel blijven, maar het moet een gevoel zijn dat zich omzet in een dadelijk doen”. 
Mag ik iedereen een gezond en gelukkig 2023 wensen! 

Chat met een medewerker