Landschap met water en bomen

Centrale speel-, sport- en ontmoetplekken in dorpen en wijken

24 mei 2024
Algemeen nieuws

Gemeente Emmen gaat centrale speel-, sport- en ontmoetingsplekken plaatsen in dorpen en wijken. Iedereen vanaf 7 jaar kan daar spelen, sporten en elkaar ontmoeten. Deze plekken worden een groene omgeving met voedselbossen, verschillende bloemen, kruidige planten en bomen. Er blijven ook kleine speelplaatsen in de buurt voor kinderen tot 7 jaar. Om sporten en bewegen van jongeren, volwassen en senioren te stimuleren komen er ook dorps- en wijkommetjes met sport- en trimtoestellen. 

Voor de buurt, door de buurt

Bij het maken van de speel-,sport-, en ontmoetingsplekken krijgen de buurtbewoners, de EOP's, kindergemeenteraad en de kinderraden een actieve rol. Zo ontstaat er meer een groepsgevoel en dat geeft meer toegevoegde waarde aan deze plekken.

Groen, groener, groenst

De gemeente Emmen wil bij de tien groenste gemeenten van Nederland horen. Dit komt terug in de speel-, sport- en ontmoetplekken. Rondom de speeltoestellen gaan we verschillende soorten bloemen, (kruidige) planten, bomen en voedselbossen plaatsen. 

Speeltoestellen voor iedereen

De kindergemeenteraad van Emmen vindt het belangrijk dat iedereen mee kan doen, elk kind moet samen kunnen spelen. Daarom komt er op elke speel-, sport- en ontmoetplek in ieder geval één speeltoestel voor kinderen met een beperking. We plaatsen ook rubberen tegels in buurten waar duidelijk meer vraag is naar speelmogelijkheden voor kinderen met een beperking. Denk hierbij aan de Trans in de wijk Rietlanden.

Speel-, sport-, en ontmoetplek voor uw buurt

Heeft u een idee voor de wijk of uw dorp? Dan kunt u samen met de buurt een plan van aanpak maken. De gemeente kan u helpen met een procesbegeleider, sportcoach of de kinderraad. In een aantal wijken zijn inwoners al bezig met plannen. In de wijken Delftlanden (Horstenzoom) en Angelslo (Fokkingeslag) en in Emmer-Compascuum (Tweede Koppelveenweg) worden deze plekken deze zomer gemaakt. In Nieuw-Weerdinge, Barger-Oosterveld en de wijk Bargeres zijn er gesprekken met de EOP en een aantal bewoners. 

Chat met een medewerker