Landschap met water en bomen

Atlas-vrienden

21 mei 2024
Column burgemeester

We gaan op een warme maandagavond naar de seizoenprestatie van het Atlas Theater. In een vrijwel uitverkochte Grote Zaal worden de plannen voor het nieuwe seizoen uitgerold. 
De avond is alleen voor De Vrienden. Voor slechts drie tientjes per jaar kan je Vriend worden. Dat geeft een hoop voordelen. Zo mag je op deze avond bij voorrang kaartjes kopen. Daardoor kom je ook aan bod bij voorstellingen die anders snel uitverkocht raken. Je krijgt toegang tot speciale Vrienden-voorstellingen. Bovendien steun je als ‘Vriend’ het plaatselijke theater. Daar wordt Emmen niet slechter van. 

De ‘vrienden’ zien een prachtige seizoen opening. Daarbij beginnen we met een terugblik op het Koningsdagconcert. Het lijkt alweer een hele tijd geleden. Maar het is nog geen maand geleden dat de Koning te midden van 500 Emmenaren mocht genieten van een prachtig Koningsdagconcert. Op Koningsdag keken al gauw een miljoen mensen naar dat concert in ons schitterende theater. 
Daarna krijgen we een selectie van het ruime gevarieerde  aanbod dat Atlas komend seizoen biedt. Cabaret speelt daarbij een belangrijke rol. We zien twee mooie voorproefjes. Maar ook een stukje barokopera en muziek van Tim Akkerman. 
Tussen de bedrijven door krijgen we leuke gefilmde inkijkjes in het theater: de hartelijke gastdames, de kleedkamers en de techniek. 

Het onverwachte hoogtepunt wordt voor het eind bewaard. Theaterdirecteur Machteld van der Werf presenteert zich in de loop van de avond als een uitstekende gastvrouw. Ze vertelt over de acties voor speciale doelgroepen. Zo zijn er mensen met een hersenbeschadiging, zoals haar moeder. Dat leidt er onder andere toe dat zij maar beperkt prikkels kan ontvangen. Een drukke avond in een vol theater wordt lastig. Machteld en haar mensen denken na over prikkelarme voorstellingen voor juist deze doelgroep. Een mooi initiatief. Zo zijn er ook voorstellingen voor visueel gehandicapte mensen, die door begeleiders verteld krijgen wat er te zien is. Ook zijn er voorstellingen waarbij ouderen worden opgehaald en thuis gebracht voor een leuk avondje uit (‘vier het leven’). En geregeld zijn er bijvoorbeeld via Stichting Leergeld gesponsorde voorstellingen zodat ook mensen met een kleinere beurs kunnen genieten van een avondje uit. 

Machteld voegt er nog een persoonlijke noot aan toe door een prachtig zelf gemaakt lied voor haar moeder te zingen. Die is speciaal voor dit lied even in de zaal. Je kan een speld horen vallen als haar dochter begeleid door Tim zingt: “You told me once/you taught me twice
I’m like a mirror to you/But don’t be afraid if you walk on thin ice/ I know you better dan you do” (wie “Your living mirror” opzoekt op Spotify, ondersteunt met de opbrengst de Hersenstichting). 
De ontroering in de zaal is haast voelbaar. Atlas en haar bevlogen directeur in topvorm. 

Chat met een medewerker