Klant Contact Centrum van de gemeente Emmen

Akte uit de Burgerlijke stand

Een uittreksel of afschrift van de burgerlijke stand is een schriftelijk bewijs van bijvoorbeeld een geboorte of huwelijk. U vraagt dit online aan bij de gemeente waar de gebeurtenis plaatsvond.

Afschriften uit de Burgerlijke Stand

In het register van de Burgerlijke Stand zijn er diverse aktes of afschriften. Deze kunt u online aanvragen. De meest voorkomende zijn:

• een geboorte-akte
  • een overlijdensakte
  • een huwelijksakte/geregistreerd partnerschap
  • een echtscheiding
  • akte van partnerschapsregistratie
  • akte van beëindiging partnerschap / ontbinding  geregistreerd partnerschap

Als u een geboorte, overlijden, huwelijk, scheiding of partnerregistratie schriftelijk wilt bewijzen, heeft u een afschrift of uittreksel nodig uit de burgerlijke stand. Hiervoor moet u naar de gemeente waar die gebeurtenis plaatsvond. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn, omdat u wilt (her)trouwen.
Op een afschrift vindt u alle informatie die in een akte staat.
Op een uittreksel staat een gedeelte van de informatie.

Een akte kunt u digitaal aanvragen via het tabblad 'Aanpak'.

Aanvragen

Heeft de gebeurtenis waarvan u de akte wilt, plaatsgevonden in een andere gemeente dan Emmen, dan vraagt u de akte aan in de desbetreffende gemeente.

Digitaal aanvragen

Op dit moment kunt u onderstaande aktes digitaal aanvragen:

• geboorte akte
  • huwelijksakte
  • echtscheidingsakte
  • akte van parnerschapsregistratie
  • akte van ontbinding parnerschap
  • overlijdensakte

Deze aktes kunnen aanvraagd worden voor uzelf of voor een familielid.
De overlijdensakte kan van een familielid (vader, moeder, partner, kind of overige erfgenaam) zijn.

Per post aanvragen

U kunt uw akte ook per email aanvragen. Stuur dan een email naar: gemeente@emmen.nl
of stuur uw aanvraag per brief: Gemeente Emmen, team Burgerzaken, Postbus 30.001, 7800 RA Emmen.

Voeg ook de volgende gegevens toe aan uw schriftelijke aanvraag:

• Bij een geboorteakte: naam, geboortedatum en adres waar de akte naar toe gestuurd moet worden.
  • Bij een huwelijksakte: namen en geboortedata van echtpaar en adres waar de akte naartoe gestuurd moet worden.
  • Bij een echtscheidingsakte: namen geboortedata van ex-partners en adres waar de akte naartoe gestuurd moet worden.
  • Bij een overlijdensakte: naam geboortedatum, datum overlijden en het adres waar de akte naar toe gestuurd moet worden.
  • In alle gevallen voegt u een kopie van uw geldige legitimatiebewijs bij.

Op afspraak bij de balie aanvragen

De aktes kunt u ook op afspraak aanvragen en ophalen aan de balie van het Klant Contact Centrum. U betaalt de akte ter plekke en krijgt de akte direct mee.

Hoe lang duurt het?

• Vraagt u de akte digitaal aan, dan ontvangt u de akte per post binnen 5 werkdagen.
  • Vraagt u de akte schriftelijk op (per email, per post of via een vragenformulier), dan ontvangt u de akte binnen 4 weken.
  • Woont u in het buitenland? Houd er rekening mee dat de postbezorging langer kan duren.
  • Op afspraak aan de balie krijgt u de akte meteen mee

Voorwaarden

Een akte of afschrift uit de burgerlijke stand vraagt u aan bij de gemeente. U doet dit bij de gemeente waar de gebeurtenis heeft plaatsgevonden. Een geboorteakte vraagt u bijvoorbeeld aan in de gemeente waar u geboren bent.

Kosten

Voor het aanvragen van een uittreksel of afschrift uit de burgerlijke stand betaalt u € 14,30. Een meertalig uittreksel of modelformulier kost € 14,30.

(tarieven 2022)

(landelijk tarief)