Landschap met water en bomen

Advent

20 december 2022
Column burgemeester

Als kind vonden we de adventstijd best spannend. De advent begint op de vierde zondag voor de kerst. En daarna is het aftellen tot de komst (adventus) van Jezus met de kerst.
In onze volle katholieke kerk werd elke adventszondag een kaars aangestoken. Thuis werd de adventstijd overbrugd met een adventskalender. Om beurten mochten mijn zus en ik een hokje open maken. Er was geen sprake van dat we de kalender mochten inhalen door een paar dagen vooruit te werken. Onze lieve ouders zouden ons daarvoor niet straffen. Maar op de een of andere manier leek daar toch een soort straf van boven op te staan. Ik herinner mij dat wij ’s ochtends vroeg in onze pyjamaatjes naar de kalender boven de kolenkachel renden. De kalender hing er naast. En ach, wat was het mooi als er een plaatje van een blauwe engel of ster tevoorschijn kwam. Haast net zo mooi als een plaatje van die ene voetballer die je ‘nog niet had’.
De adventskalender is nog steeds populair. Nog nooit zijn er zoveel adventskalenders op de markt verschenen. Maar het ‘kindeke Jezus’ en de engeltjes zijn ver naar de achtergrond verdrongen. Het gaat niet meer om de religieuze betekenis. Daarvoor in de plaats zijn er kalenders verschenen met allerlei werelds spul. In plaats van een engeltje tover je een chocolaatje, krasloten, flesjes wijn of parfum tevoorschijn. Er is zelfs een ‘Easy Toys’-kalender te koop, zodat je de donkere dagen voor kerst kan doorkomen met elke dag een ander speeltje. Tja.
Het echte dieptepunt van de adventskalender werd bereikt met de komst van Benny. Hij is de leuke hond van Middelste Dochter, die de kerstdagen overver doorbrengt. Zijn logeerpartij werd begeleid door een indrukwekkende hoeveelheid voer, speeltjes, en adviezen (dat wordt nog wat als ze moeder wordt). Maar het hoogtepunt werd bereikt met een honden-adventskalender. Nog nooit van gehoord. Daar krijgt hij elke dag een snoepje uit. We moeten wel zelf het hokje open maken. Het is een lieve hond, maar met hem win je ‘Twee voor Twaalf’ niet.
Maar ach, als mensen gelukkig worden van dit soort adventskalenders, van mij mag het. En natuurlijk is kerst een fijne tijd voor dit soort gein. In het centrum wordt de kerstpret vergroot door leuke evenementen. We hebben een prachtige ijsbaan, een superglijbaan, Wildnights en China Lights. Ga er vooral heen. En als het laatste hokje van de adventskalender met games (…) geopend is, geniet dan van elkaar.
Maar denk ook even aan onze honderden Oekraïense vluchtelingen. Zij wonen tijdelijk op verschillende plekken in het veilige Emmen. En ze maken elke dag een hokje open in een adventskalender. Maar het hokje ‘vrede’ komt maar niet tevoorschijn.
Fijne kerstdagen!

Chat met een medewerker