WearWear: duurzaamheid en creativiteit in Emmen
In Emmen is een nieuw initiatief gestart dat duurzaamheid en creativiteit samenbrengt: WearWear. Deze pre-owned winkel biedt een frisse kijk op tweedehands kleding en laat zien dat duurzame mode ook next level kan zijn. Maartje van Wagensveld, medeoprichtster van WearWear en oprichtster van Stichting Kollectief, neemt ons mee in de .
Van passie naar praktijk
Maartje woont in Emmerhout met haar partner en drie bonuskinderen. Haar liefde voor tweedehands kleding begon al jong. "Ongeveer 70% van mijn kledingkast is tweedehands," vertelt ze. Deze passie leidde tot de oprichting van WearWear, waar het niet alleen om verkoop gaat, maar ook om bewustwording.
Samenwerking met Het Goed
WearWear werkt samen met kringloopwinkel Het Goed. "We delen een passie voor duurzaamheid, mode en sociaal ondernemen," zegt Maartje. Door deze samenwerking is WearWear meer dan alleen een winkel. Klanten kunnen er mooie kleding kopen, maar ook bijvoorbeeld hun sneakers laten schoonmaken bij Roan van de Schoenenboeners.
Een nieuwe kijk op tweedehands
WearWear wil laten zien dat tweedehands kleding waardevol is. "Wij noemen het het nieuwe nieuw," legt Maartje uit. De kleding wordt zorgvuldig uitgezocht, schoongemaakt en gestreken. Het gaat om unieke, toffe kleding die er als nieuw uitziet.
Waarom Emmen?
WearWear is ontstaan omdat er steeds meer kleding wordt weggegooid. Recycling kan het niet bijhouden en textiel stapelt zich op. Toen de gemeente Emmen ondernemers zocht voor een tijdelijk leegstaand pand op het Mondriaanplein, grepen Maartje en Het Goed deze kans. "We willen verbinding maken met lokale winkeliers, ondernemers, onderwijs en de culturele sector," vertelt Maartje. Zo hoopt WearWear het winkelcentrum levendiger te maken en jongeren te inspireren om lokaal te shoppen.
Leren over duurzaamheid
In de winkel is een educatieve wand waar klanten meer te weten komen over textielproductie en duurzaamheid. "Wist je dat je met een tweedehands jeans wel 15.000 liter water bespaart?" zegt Maartje. Deze bewustwording is een belangrijk onderdeel van WearWear.
Toekomst en uitdagingen
WearWear is bedoeld als een concept dat kan groeien. "Onze droom is een netwerk van WearWear-winkels waar kleding en verhalen circuleren en mensen weer mee kunnen doen," deelt Maartje. De grootste uitdaging was om sociaal, duurzaam én aantrekkelijk te combineren. Dat maakt het juist bijzonder.
Feestelijke opening
Op donderdag 10 april om 10:30 opent WearWear feestelijk de deuren. "Er zijn lekkere hapjes, drankjes en veel mooie kledingstukken. Kom dus gezellig langs!" nodigt Maartje iedereen uit.
WearWear is meer dan een winkel. Het is een plek waar duurzaamheid, creativiteit en sociaal ondernemen samenkomen. Een bezoek aan WearWear laat je anders kijken naar mode en duurzaamheid.