Klant Contact Centrum van de gemeente Emmen

Vrijstelling kosten medisch afval

Heeft u een (chronische) ziekte of een handicap? Gooit u hierdoor voor langere tijd veel medisch afval weg bij het restafval? Dan heeft u misschien recht op vrijstelling voor de afvalstoffenheffing.

Beschrijving

U kunt vrijstelling aanvragen voor de afvalstoffenheffing wanneer u meer huishoudelijk afval heeft door een chronische en/of medische indicatie. Voorbeelden van onvermijdbaar medisch afval zijn: stoma-, incontinentie- en dialysemateriaal. Dit betekent dat u een aantal gratis ledigingen van de container of een aantal gratis stortingen in de ondergrondse container krijgt. 

Gratis ledigingen of inworpen

Wanneer u gebruik maakt van een restafvalcontainer krijgt u een vrijstelling voor maximaal 12 ledigingen in het belastingjaar. Wanneer u gebruik maakt van een ondergrondse container voor restafval krijgt u een vrijstelling voor maximaal 44 inworpen in het belastingjaar. Dit geldt voor zowel een eenpersoonshuishouden als voor een meerpersoonshuishouden. Op deze manier voorkomen we dat u door het invoeren van het Diftar-systeem meer afvalstoffenheffing moet betalen. 

Kinderluiers

Voor gezinnen met jonge kinderen geldt een andere regeling. Lees meer hierover op de site van AfvalEmmen

Aanvragen

Vrijstelling aanvragen

Sinds 15 december 2021 kunt u vrijstelling aanvragen door middel van het aanvraagformulier 'Vrijstelling kosten medisch afval'. Dit formulier vindt u in het Belastingloket. Hier vraagt u online uw vrijstelling aan.

Het aanvraagformulier kunt u ook ophalen bij de informatiebalie van het gemeentehuis. U vult het formulier in en stuurt hem vervolgens terug per e-mail, per post of u geeft hem af bij de informatiebalie van het gemeentehuis. U kunt het formulier ook telefonisch aanvragen (via 14 0591) of per e-mail. Stuur dan een e-mail naar gemeente@emmen.nl.

Meer informatie