Vrouw die kindjes aan het voorlezen is.

Voorschoolse educatie

Voorschoolse educatie wordt aangeboden op peutergroepen en kinderdagverblijven voor peuters vanaf 2,5 tot aan de basisschool. Daar leren ze op een leuke en speelse manier allerlei vaardigheden, zodat ze een goede start kunnen maken op de basisschool. Meerdere kinderopvangorganisaties bieden deze voorschoolse educatie aan in de gemeente Emmen. 

Alle peuters kunnen vanaf 2,5 jaar naar een voorschool toe.

Programma voorschoolse educatie (VVE)

Binnen het programma van de voorschool wordt gewerkt aan de volgende vaardigheden: 

  • Taal: voorlezen, nieuwe woorden leren en liedjes zingen.
  • Rekenen: leren tellen en meten.
  • Motoriek: grove en fijne motoriek.
  • Sociaal-emotioneel: stimuleren van zelfstandigheid en zelfvertrouwen.

De inhoud van de programma’s van alle aanbieders zijn dus hetzelfde.

De kosten

Kosten hangen af van of u gebruik kan maken van kinderopvangtoeslag en of uw kind een voorschoolse indicatie heeft. De voorschoolse indicatie wordt afgegeven door het consultatiebureau. 

Ouders van kinderen met een indicatie betalen geen ouderbijdrage. 

Voor kinderen zonder indicatie wordt een ouderbijdrage gevraagd. De hoogte van de ouderbijdrage hangt af van uw inkomen. Bij alle aanbieders zijn de kosten voor voorschoolse educatie gelijk.  

Meer informatie over de hoogte van de ouderbijdrage vindt op de website van OKCE (Tarieven 2024 - OKCEexterne-link-icoon). 

Aanbieders voorschoolse educatie

Alleen organisaties die VE-gecertificeerd zijn en in het landelijk register staan, geven voorschoolse educatie. Elke voorschoolgroep is 16 uur per week geopend. Op de website OKCE externe-link-icoon vindt u meer informatie en een overzicht van alle voorscholen in de gemeente

Heeft u nog vragen over de voorschool of de voorschoolse indicatie? Dan kunt u contact opnemen met het consultatiebureau. 

Chat met een medewerker