Meerdere handen op elkaar

Vluchtelingen thuis opvangen

Vangt u thuis vluchtelingen uit Oekraïne op? Langdurige opvang van Oekraïense vluchtelingen kan op termijn effect hebben op uw toeslagen en gemeentelijke belastingen. Als u Oekraïense vluchtelingen opvangt dan wordt u in de gemeente Emmen niet gekort op uw uitkering. Op deze manier stellen we bijstandsgerechtigden in staat om onderdak te bieden aan Oekraïense vluchtelingen zonder dat dit gevolgen heeft voor de hoogte van de uitkering. 

Registratie vluchtelingen

We willen als gemeente graag weten welke vluchtelingen in onze gemeente verblijven. We vragen Oekraïense vluchtelingen die bij particulieren verblijven in de gemeente Emmen om zich te melden en te laten registreren in de Basisregistratie Personen (BRP). Nadat mensen geregistreerd zijn kunnen we leefgeld uitkeren en kan er bijvoorbeeld onderwijs geregeld worden voor kinderen. Een afspraak maken voor registratie kan telefonisch via telefoonnummer 14 0591.

Informatie en antwoorden op veelgestelde vragen

Op deze websites vindt u veel informatie over de opvang van Oekrainers in Nederland en antwoorden op veelgestelde vragen:

Opvang van Oekraïners in Nederland | Rijksoverheid.nlexterne-link-icoon
Steun Oekraïense vluchtelingen (vluchtelingenwerk.nl) externe-link-icoon
Handreiking Particuliere Opvang Oekraïnersexterne-link-icoon

Chat met een medewerker