Twee kinderen die een bal overgooien

Vitaal ouder worden

We worden allemaal ouder en willen graag zo lang mogelijk vitaal blijven. Vitaal ouder worden gaat over lichamelijke vitaliteit, waar voldoende bewegen en goede voeding aan bijdragen. En gaat over vitaal blijven op sociaal en mentaal gebied, met een sociaal netwerk waar je je onderdeel van voelt en door betekenisvolle activiteiten te ondernemen. Ouderen willen, samen met hun naasten, graag zoveel mogelijk in regie blijven over hun eigen leven. Bent u benieuwd waar u aan kunt denken om vitaal ouder te worden? 

Elk moment is een geschikt moment om uw gezondheid te versterken.

Mentale gezondheid

Mentale fitheid gaat over de veerkracht die u heeft om met stress, veranderingen en tegenslagen in je leven om te gaan.

Een toenemend aantal mensen ervaart dat de druk op het dagelijks leven toeneemt. En een  toenemend aantal mensen geeft aan mentale problemen te ervaren.

Normale reactie op abnormale omstandigheden

Als er iets ingrijpends in uw leven gebeurt dan is het heel normaal als u merkt dat het u allemaal teveel wordt. Het is oke als u door die omstandigheden uit balans geraakt bent. Erover praten met mensen om u heen kan dan al veel opluchting geven. En na verloop van tijd merkt u dat u weer meer in balans komt. 

Hoe wordt en blijft u mentaal fit

Net zoals u oefeningen kunt doen om fysiek sterker en fitter te worden, kunt u ook oefeningen doenexterne-link-icoon om mentaal fit te worden en te blijven. 

5 tips 

  • Geef richting aan uw leven, doe dingen die u leuk en belangrijk vindt. 
  • Leef (en geniet) bewust, geef door mindfulness meer aandacht aan wat u doet. 
  • Ontwikkel sociale relaties, relaties zijn een belangrijke bron van geluk en welzijn. 
  • Leef gezond, hierdoor wordt u niet alleen fysiek, maar ook mentaal fit.
  • Houd grip op uw leven, los problemen op en stel dit niet uit.

Voelt u zich niet in balans en zoekt u hulp?

Als het uzelf en met mensen uit uw omgeving niet lukt om weer in balans te komen dan is er ondersteuning mogelijk. Zo kunt u denken aan:

  • Buurtsportcoach voor mogelijkheden om meer te bewegen
  • Welzijnswerker voor mogelijkheden voor betekenisvolle activiteiten en het versterken van uw sociale netwerk
  • Leefstijlcoach 
  • Huisarts of praktijkondersteuner van de huisarts
Mensen om u heen

Goede sociale contacten zijn belangrijk. Als u goede sociale contacten hebt, bent u waarschijnlijk minder vaak eenzaam. Goede sociale contacten zijn ook goed voor uw gezondheid. Dit geldt voor iedereen, jong en oud.

Sociale contacten onderhouden en nieuwe contacten maken

Dit kunt u doen als u uw sociale contacten wilt verbeteren of als u nieuwe mensen wilt leren kennen:

  • Bedenk welke mensen voor u belangrijk zijn en waarom.
  • Geef deze mensen genoeg tijd en aandacht.
  • Ga naar plekken waar u mensen kunt ontmoeten.
  • Doe mee aan activiteiten die u leuk vindt.
  • Doe iets voor een ander of voor een goed doel, bijvoorbeeld als vrijwilliger.
  • Luister goed naar iemand met wie u goed contact wilt.
  • Goede sociale contacten krijgen gaat niet vanzelf. U moet er moeite voor doen en het kost tijd. De ander moet ook contact met u willen.

Als het niet lukt om goede sociale contacten te maken

U kan hulp vragen: aan mensen in uw omgeving met wie u al goed contact hebt. 
U kunt in gesprek gaan met een professional zoals:

  • Welzijnswerker van Sedna over het versterken van uw persoonlijke netwerk. 
  • Of u zoekt contact met uw huisarts of  de praktijkondersteuner van de huisarts
  • Of een psycholoog.  
Ik sta sterk, valpreventie

Ongeveer één op de drie ouderen van 65 jaar en ouder valt minstens één keer per jaar. En als de leeftijd stijgt, neemt het risico toe. Ongeveer 10 procent van de valpartijen leidt tot ernstig letsel, zoals hoofdletsel of een gebroken heup.

Er zijn 10 tips om vallen te voorkomen

  1. Blijf actief

    Het trainen van balans en behouden van spierkracht zijn belangrijk om vallen te voorkomen. 

  2. Maak uw huis veilig

    Een veilig huis is de basis om vallen te voorkomen. Bijvoorbeeld met goede verlichting, een veilige trap en antislip.

  3. Draag stevige schoenen

    Het dragen van stevige schoenen met voldoende profiel en lage hak vermindert het risico op vallen.

  4. Houd vitamine D op peil

    Vitamine D helpt botten en spieren sterk te houden. Met goede voeding en dagelijks naar buiten gaan krijgt u genoeg vitamine D. Maar als u ouder wordt maakt uw lichaam minder vitamine D aan. Het is belangrijk dit aan te vullen met pillen.

  5. Bespreek medicijnen 

    Medicijnen kunnen voor bijwerkingen zorgen die het risico op vallen vergroten. Bespreek regelmatig het medicijngebruik met de zorgprofessionals.

  6. Omgaan met duizeligheid

    Duizeligheid door een verstoring van het evenwichtsorgaan verhoogt het risico op vallen. Langzaam bewegen en eerst rustig gaan zitten verlaagt dit risico.

  7. Bekijk uw omgeving 

    Losliggende stoeptegels of slechte verlichting vergroten het gevaar op vallen. Door deze gevaren te melden wordt de openbare ruimte veiliger.

  8. Eet en drink gezond 

    Goede en voldoende voeding zorgt voor een lagere kans op vallen. Eet vis, melkproducten en groente. Drink alcohol met mate.

  9. Bestrijdt valangst

    Valangst beperkt de zelfstandige activiteit en vermindert beweging. Het verminderen van deze angst zorgt voor een lager valrisico.

  10. Controleer ogen en oren 

    Goed zicht is van belang om vallen te voorkomen. Door regelmatig ogen en bril te controleren wordt de kans op vallen kleiner.

Wat is uw risico op vallen?

  • Bent u de afgelopen 12 maanden gevallen?
  • Bent u bezorgd om te vallen?
  • Heeft u moeite met bewegen, lopen of balans houden?

Nee op alle vragen? Dan is uw val risico laag. Ja op een of meerdere vragen? Dan is er sprake van risico op vallen. Lees onderstaande tips wat u het beste kunt doen.

Is uw valrisico laag?

Om het vallen te blijven voorkomen is het belangrijk om de algemene tips goed toe te passen. En gebruik te (blijven) maken van de beweegmogelijkheden bij u in de buurt. Voor meer informatie over de beweegmogelijkheden kunt u contact opnemen met de senior buurtsportcoachexterne-link-icoon

Is er bij u sprake van risico op vallen?

Volg dan de cursus In Balans. Deze cursus wordt gegeven door een fysiotherapeut in samenwerking met de senior buurtsportcoach. Voor meer informatie en aanmeldingen kunt u een e-mail sturen naar valpreventie@emmen.nl. Zodra er voldoende aanmeldingen zijn worden er nieuwe cursussen gepland. Meer informatie over voorlichtingsbijeenkomsten over de cursus in Balans vindt u op actiefinemmen.nlexterne-link-icoon

Gezond gewicht

Een gezond gewicht is belangrijk voor uw gezondheid. Van overgewicht maar ook van ondergewicht kunt u lichamelijke en mentale klachten krijgen.

Het aantal mensen met overgewicht is sinds 1980 sterk toegenomen.  

Hoe kunt u een gezond gewicht houden 

5 tips voor het behouden van een gezond gewicht van het Voedingscentrumexterne-link-icoon:

  • Eet gevarieerd. Kies dagelijks uit alle vakken van de Schijf van Vijfexterne-link-icoon.  
  • Beperk het aantal producten buiten de Schijf van Vijf.  
  • Beweeg elke dag voldoende. Dat kan met sport, maar ook met een actieve leefstijl kom je al een heel eind. Neem bijvoorbeeld vaker de trap in plaats van de lift of ga vaker op de fiets naar je werk of boodschappen doen. 
  • Met een eetdagboekexterne-link-icoon krijgt u inzicht in wat u eet. Door het bijhouden van een digitaal dagboek zie je welke producten bijdragen aan een gezond eetpatroon en welke niet. 
  • Jezelf wegen is de beste manier om te zien of je op gewicht blijft. Je kunt het beste maximaal 1 keer per week wegen op dezelfde dag.

Wilt u weten of u een gezond gewicht heeft?  

Het gewicht neemt vaak ‘sluipenderwijs’ toe. Merkt u dat u in de loop der jaren uw kleding een maat groter koopt? Om te weten of u overgewicht heeft kunt u uw BMI bepalen of uw middelomvang meten. Meer informatie vindt u op de website van het Voedingscentrumexterne-link-icoon.

U heeft overgewicht en wilt hier iets aan doen? 

Gezonder eten, bewegen, beter slapen, omgaan met stress en met elkaar hierover praten, helpt u om u beter te voelen. U wordt fitter, u zit beter in uw vel, u kunt beter problemen oplossen en uw gewicht beheersen. Gezond leven is niet altijd even makkelijk. Soms zijn er andere zaken die ervoor zorgen dat u ongezonder gaat leven. Bijvoorbeeld omdat u zorgen of problemen hebt over geld, of problemen hebt op uw werk of zorgen over uw gezin, familie of vrienden.

Zoekt u hulp om op gewicht te blijven of af te vallen?

  • U kunt zelf aan de slag via mijn eet- en beweegmeter (link maken naar eetmeter Mijn Eetmeter: app en online | Voedingscentrum)
  • Neem contact op met een buurtsportcoach, leefstijlcoach of diëtist bij u in de buurt. 
  • Neem deel aan een Gecombineerde leefstijl Interventie. Dit is een programma waarin u tegelijkertijd werkt aan voeding bewegen en mentale gezondheid. In Emmen kunt u een Gecombineerd Leefstijl Programma volgen bij (link maken naar aanbieders GLI GLI programma's in Drenthe - Parmedische Zorggroep Gezond in Drenthe

U heeft ondergewicht en wilt hier iets aan doen?

Mensen met ondergewicht zijn lichter dan goed is voor de gezondheid. 
Gezond eten is belangrijk om alle voedingsstoffen binnen te krijgen die het lichaam nodig heeft. Meer informatie vindt u op de website van het Voedingscentrumexterne-link-icoon.

Gezonde leefomgeving

De inrichting en vormgeving van de buurt heeft invloed op de gezondheid en leefstijl van bewoners. Het bepaalt mede of je elkaar kunt ontmoeten, of je kunt bewegen of er voorzieningen in de wijk zijn waar je activiteiten kunt ondernemen. De voedselomgeving speelt ook een rol, zoals het aanbod, de beschikbaarheid en de betaalbaarheid van voedsel. 

U kunt ook meehelpen om uw leefomgeving gezonder te maken. Bijvoorbeeld door een gezamenlijke moestuin of meer (voedsel)bomen in de wijk of een bankje als ontmoetingsplek. Heeft u zelf een idee dan kunt u dit idee kenbaar maken.

Rookvrije omgeving

Steeds meer mensen zetten zich in voor een rookvrije wereld. Voor onszelf voor onze omgeving. Maar vooral voor onze kinderen. Het is belangrijk dat kinderen beschermd worden tegen de verleiding van roken. Samen zorgen we ervoor dat een nieuwe generatie rookvrij op kan groeien.  Op de website van Rookvrijegeneratie vindt u hierover meer informatie.  

Overweegt u om te stoppen met roken?

Stoppen met roken is lastig. Hulp en begrip van vrienden, familie en collega's is een belangrijke succesfactor. Stoppen met roken kan u veel opleveren; al na een paar dagen proeft en ruikt u beter. En na een maand kunt u gemakkelijker bewegen en is uw conditie verbeterd.

Stoppen met roken hoeft u niet alleen te doen. Een stoppoging is kansrijker als u hulp krijgt. Begeleiding bij stoppen met roken wordt vergoed vanuit de zorgverzekeringexterne-link-icoon.

Lokale alliantie Emmen

In de lokale alliantie Emmen rookvrij zetten organisaties zich gezamenlijk in om kinderen zo min mogelijk met roken in aanraking te laten komen. Hiermee zetten we een belangrijke stap naar een generatie kinderen die opgroeit zonder de schadelijke effecten van tabaksrook. Inmiddels bestaat de alliantie uit 43 organisaties en verenigingen. Wilt u ook aansluiten?

Neem dan contact op met Karlijn Meijerink via telefoonnummer 140591 of k.meijerink@emmen.nl.

Chat met een medewerker